cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Climent diu que Zaplana pressiona Matas perquè no els doni suport

L'editor valencià presentà la 27a edició dels premis Octubre

Eliseu Climent.

27-12-2016

Eliseu Climent, editor del setmanari El Temps, va fer ahir dures acusacions contra Eduardo Zaplana, president de la Comunitat Valenciana, en el marc de la presentació dels premis Octubre. L'editor valencià el va acusar de «pressionar el Govern balear de Jaume Matas perquè deixi de donar suport a aquest premi i a la setmana cultural que els envolta».

Les dures acusacions de Climent es posaren com un dels exemples de les pressions culturals que reben, des de fa molt temps, aquests premis. L'editor va explicar que «en els anys de la transició els atemptats van arribar a la violència física, amb l'enviament de cartes bomba i altres manifestacions. Quan el PSOE va arribar al poder a València va arribar un mínim reconeixement per als premis i per a la nostra setmana cultural, però d'ençà del govern del Partit Popular els atacs contra la cultura i la violència contra els premis Octubre tornen una vegada més».

Govern balear

El conseller de cultura, Manuel Ferrer, va explicar ahir a Diari de Balears que «aquesta declaració s'ha pres unilateralment per part dels organitzadors del premi, nosaltres encara estudiam si donarem suport o no al premi i amb quina mesura. Aviat se sabrà el resultat de les nostres decisions, però encara no hem negat el suport».

El que si és cert, però, és que els fulls que ahir es distribuïren als mitjans de comunicació presents a València, no contenen el logotip de la institució balear per primer cop en molts anys. Altres institucions illenques que sí que han confirmat el seu suport al premi valencià i a la setmana cultural que l'envolta han estat els ajuntaments d'Inca, Calvià, Maó, Ciutadella i Sa Nostra.

Climent va aprofitar l'avinentesa per criticar la batlessa de València, Rita Barberà, pel tancament del local de la Fira de València, l'any passat, per evitar que es fes el tradicional sopar característic de les 25es edicions anteriors del premi. «Enguany, quan arribam a la 27a edició del premi recuperarem el sopar, que es farà al restaurant Alameda Palas dia 31 d'octubre a les 21.00 hores».

Un altre dels fets que va voler destacar l'editor valencià va ser el fet que «enguany la gala dels premis vol ser un gran homenatge al llibre i al món de la literatura, per recordar l'aire literari del premi» i va explicar que enguany està previst que véngui gent de molts llocs del món a la setmana cultural.

«Tenim sol·licituds de gent que vol venir dels Estats Units o d'Israel, per posar tan sols dos casos concrets, la qual cosa demostra l'interès, sempre creixent, que tenen els premis Octubre», va afirmar.

Premis i Císter

La Setmana cultural que envolta la setmana dels premis Octubre és un dels esdeveniments culturals importants del País Valencià. Enguany, un dels punts forts serà el simposi internacional sobre el Císter que durà personalitats d'arreu del món a la ciutat. Els premis, però, continuaran sent un dels punts forts de les jornades. El Joan Fuster, dotat amb un milió de pessetes (assaig); l'Andròmina, dotat amb dos milions de pessetes (narrativa) i el Vicent Andrés Estellés, 500.000 pessetes (poesia) esperen guanyadors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris