lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
16°

Romano Prodi accepta la petició d'Scalfaro de formar un nou Govern

Començarà a treballar tot d'una per determinar si té suport parlamentari

El primer ministre interí d'Itàlia, Romano Prodi, va dir ahir que acceptà la petició del president Oscar Luigi Scalfaro per cercar suport parlamentari i formar un nou Govern. Després de reunir-se amb Scalfaro en el palau presidencial, Prodi va dir que enfrontava una feina «delicada» i que començaria a treballar d'immediat per determinar si té el suport parlamentari adequat per formar un nou Govern.

Tres dies després de rebutjar tornar al Govern i davant la pressió de tots els dirigents de l'Olivera "la coalició que lidera", que apostaren en bloc per ells i demanaren ahir a Scalfaro que li encarregui el nou Executiu, Prodi, de 57 anys, va retirar les seves reserves.

No obstant això, va posar dues condicions per formar Govern: que pugui fer-ho sense renunciar a les idees que defensa i que disposi d'un «suport real» parlamentari, és a dir, que compti amb la majoria absoluta.

La marxa enrere de Prodi es va produir després d'intenses conversacions entre l'Olivera i el grup centrista Unió Democràtica per la República (UDR), que lidera l'expresident de la república, Francesco Cossiga, per aconseguir un pacte que permeti ampliar la majoria.

L'UDR ja va votar anteriorment de manera conjunta amb l'Olivera el programa econòmic del Govern i l'ampliació de l'OTAN als països excomunistes (Polònia, Hongria i República Txeca).

Segons l'Olivera, atès que l'UDR va donar el seu sí a la politica econòmica de l'Executiu Prodi, ara podrien unir els seus vots per tirar endavant els pressuposts de l'any pròxim, cavall de batalla que va dur Refundació Comunista a retirar la seva confiança al Govern i originà la seva caiguda. Cossiga, que en un principi es negà a un Prodi bis, ahir va dir que no tenia inconvenients a donar-li suport. Però va posar diverses condicions: que sigui un Govern a «termini fix», és a dir, que s'estableixi el temps que haurà de durar; que el dimissionari primer ministre demani expressament el vot de l'UDR en el Parlament i que reconegui que la coalició Olivera-Comunistes (guanyadors a les elccions del 21 d'abril del 1996) «ha mort».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris