cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

L'acord amb la comunitat internacional allunya una intervenció militar de l'OTAN

L'OSCE desplegarà 2.000 persones i avions que no seran aparells de combat a Kosovo

El president iugoslau, Slobodan Milosevic, declarà ahir que l'acord sobre Kosovo aconseguit amb la comunitat internacional «descarta el perill d'una intervenció militar», en un missatge difós per la televisió a la nació. Milosevic acceptà que l'OSCE realitzi a Kosovo una tasca de verificació que s'han retirat les unitats sèrbies. Aquesta verificació es realitzarà amb 2.000 persones i amb avions, que no seran aparells de combat, segons l'emissari dels Estats Units Richard Holbrooke.

Milosevic va estimar en el seu missatge televisat que, malgrat les «fortes pressions» a què s'ha vist Iugoslàvia sotmesa, «va ser l'opció, segons la qual només la via pacífica podia donar bons resultats, la que va prevaler».

«Els acords reeixits estan en el seu conjunt d'acord amb els interessos del nostre país, els interessos de la República sèrbia i de tots els seus ciutadans, igual com de tots els ciutadans i comunitats nacionals de Kosovo», va afegir el president.

L'emissari nord-americà Richard Holbrooke va confirmar ahir a Belgrad que l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), realitzarà una verificació a Kosovo desplegant 2.000 homes i un dispositiu aeri.

Rússia «va aprovar» la tramesa d'una missió de verificació de l'OSCE a Kosovo, i participarà «probablement» en el dispositiu aeri que també és previst, va declarar per la seva part l'ambaixador de Rússia a Belgrad, Iuri Kotov.

Els progressos realitzats per trobar una solució a la crisi a Kosovo no generaran l'aixecament de les sancions contra Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro), perquè «encara no hem sortit de la situació d'urgència», va declarar Holbrooke.

«L'OSCE desplegarà al terreny a Kosovo 2.000 persones per efectuar una missió de verificació, que no són vigilants ni observadors i (la missió) estarà allà amb la total autorització del govern iugoslau», va declarar Holbrooke a la premsa.

Els membres de la missió de l'OSCE «tindran totes les garanties de seguretat, llibertat de moviment i estatut diplomàtic», va indicar. Hoolbrooke precisà que el president de l'OSCE, el polonès Bronislaw Geremek, «viatjarà aviat a Belgrad per firmar un acord amb Iugoslàvia» en aquest sentit.

D'altra banda, tindrà lloc «una verificació aèria per avions, que no seran aparells de combat, de la situació al terreny», va indicar el diplomàtic nord-americà.

Aquest arranjament s'aclarirà en un acord formal entre el secretari general de l'OTAN, Javier Solana, el comandant suprem de les forces de l'OTAN a Europa, el general Wesley Clark, i les autoritats iugoslaves, va afegir el diplomàtic nord-americà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris