cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
22°

Iugoslàvia acceptaria 1.500 observadors a Kosovo davant la pressió de l'OTAN

Els membres de l'Aliança es reuneixen amb Holbrooke per decidir si inicien la intervenció militar

27-12-2016

Mentre l'OTAN incrementava els seus preparatius militars, el president iugoslau Slobodan Milosevic oferí permetre el desplegament de 1.500 observadors a Kosovo, va dir ahir el Ministeri de Defensa rus, segons informà l'agència Interfax. Però l'agència no donà detalls i no deixà clar si l'oferta és nova o si el ministeri es referia a la feta per Belgrad la setmana passada per permetre la presència breu d'una missió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). L'OSCE no acceptà l'oferta. Mentrestant, a darrera hora d'ahir, els membres de l'OTAN es trobaven reunits per decidir si donen el vistiplau a una intervenció militar.

«Milosevic acceptà 1.500 observadors a Kosovo», va dir el ministre de Defensa Igor Sergeyev a la premsa. «Rússia està preparada per considerar la seva participació», afegí.

Enmig d'aquest ambient, el secretari general de l'ONU Kofi Annan instà personalment el president Milosevic que compleixi amb les resolucions del Consell de Seguretat. «El secretari general telefonà al president Milosevic per instar-lo personalment a prendre les mesures necessàries per complir amb la resolució del Consell de Seguretat sobre Kosovo com a requisit per a una solució política», va dir el portaveu de l'ONU Fred Eckhard.

Objectiu  

Mentrestant, l'OTAN continua els preparatius per a un possible atac. El primer objectiu de la presumpta intervenció aèria de l'OTAN serien els sistemes de defensa antiaèria serbis que representen la principal amenaça per als responsables militars nord-americans, que estan preocupats per la vida dels pilots dels seus avions.

Per evitar el desplegament inicial d'avions sobre l'espai aeri de l'exIugoslàvia, l'atac s'iniciaria amb el tret d'una sèrie de míssils creuer de llarg abast, que a més poden eludir el radi d'acció dels míssils terra-aire serbis, dotats de radars i de bateries de llançament de míssils, fixos o mòbils.

A l'escenari d'una campanya aèria gradual, els següents objectius de la força aèria de l'OTAN serien els centres de comandament de l'exèrcit iugoslau i el sistema de transmissions, els «dipòsits d'armes o municions, aeroports militars i centres de logística», segons el ministre francès de Defensa, Alain Richard.

El Consell permanent de l'OTAN ha donat als militars la consigna d'evitar al màxim els dits «danys colaterals», és a dir, la pèrdua de vides civils per proximitat als objectius militars atacats.

L'OTAN ja ha catalogat diverses desenes d'objectius a Kosovo i la resta de Iugoslàvia, el territori de la qual s'«ha dividit» en diverses zones, d'acord amb una feina gradual de la força.

Missions  

Segons el diari francès Le Monde, aparells nord-americans haurien multiplicat en el decurs dels darrers dies les missions de reconeixement a gran altura dels seus avions espies U2 sobre el territori de Kosovo per identificar la naturalesa i capacitat dels mitjans de defensa antiaèria serbis.

L'OTAN ha reunit una important força aèria de 430 avions militars, dels quals un 60 per cent són nord-americans, per enfrontar-se als 80 aparells de Belgrad.

Entre els avions aliats n'hi ha que porten míssils de creuer (llarg abast), d'altres armats amb míssils d'atac aire-terra i de defensa aèria (aire-aire). Alguns míssils de creuer dels Estats Units poden llançar-se des de vaixells o submarins.

Els serbis a l'espera del futur  

Els serbis de Kosovo, 10 por cent de la població d'aquesta regió de majoria albanesa, esperen resignats el que el futur els proporcioni, entre uns veïns albanesos que els odien i un nacionalisme serbi que des de Belgrad els utilitza, amb l'OTAN amenaçant pel mig. «Nosaltres no temem les bombes, ens és igual que ens mati l'OTAN o que Milosevic (Slobodan, presidente iugoslau) firmi el pla de pau amb els nord-americans; del que no hi ha dubte és que nosaltres serem els perdedors», comentà ahir, dilluns, Jovan, mestre de l'escola del llogaret kosovar de Lapije, a prop de Pristina, la capital de Kosovo. El periodista parlà amb Jovan en aquesta espècie de tribuna de carrer que es forma davant d'una botiga de begudes alcohòliques.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris