cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

La divisió dels comunistes provoca la caiguda del Govern de Prodi

El primer ministre perdé la moció de confiança per un vot i presentà la dimissió

Els comunistes italians provocaren ahir la caiguda del Govern, en retirar el suport parlamentari a Romano Prodi, que va perdre la majoria a la Cambra de Diputats per un sol vot. Així va perdre la majoria el primer Govern de centre esquerra de la història italiana des de la Segona Guerra Mundial, que va arribar al poder després de les eleccions d'abril del 1996.

Romano Prodi es trobà en minoria per 313 vots contra 312 a la dramàtica votació de confiança realitzada ahir a la Cambra de Diputats i en la qual varen participar 625 dels 630 parlamentaris.

El cap de Govern donà per comptada la caiguda de l'Executiu i presentà immediatament la seva renúncia davant el president de la República, Oscar Luigi Scalfaro, qui és l'únic constitucionalment autoritzat per dissoldre el Parlament, convocar eleccions o encarregar de nou a Prodi que intenti reunir-ne una nova majoria.

El panorama polític italià es presenta bastant incert i cap polític d'esquerra o de dreta no n'exclou la convocatòria d'eleccions anticipades, considerades bastant delicades, ja que el nou parlament haurà d'escollir el president futur de la República dins de vuit mesos, tal com ho preveu la legislació italiana.

«No estic trist, perquè hem estat coherents», va dir Prodi després de la votació. La crisi va ser oberta pel Partit de Refundació Comunista (PRC) que va decidir retirar el suport a la coalició governamental de centre-esquerra.

Prodi decidí verificar si encara comptava amb una majoria per governar després de la divisió dels comunistes, part dels quals han votat a favor del Govern sense aconseguir aportar-ne la majoria necessària.

El líder de l'oposició de dreta, el magnat de les comunicacions Silvio Berlusconi, manifestà la seva satisfacció pel resultat de la moció de censura i demanà la realització de noves eleccions, mentre el líder del major partit de la coalició de centre-esquerra, Massimo d'Alema, de Democràtics d'Esquerra, assegurà que «no podem excloure la possibilitat de realitzar eleccions per sortir d'aquesta crisi».

Borsa

La borsa de Milà reaccionà immediatament davant la incertesa política passant d'una alça de més de l'1 per cent a una baixada del 2'75 per cent.

«La responsabilitat de Refundació Comunista és enorme. A més, és evident que ha tingut efecte la intervenció de l'oposició de dreta, ara s'obre una crisi molt difícil d'administrar, s'ha de trobar un equilibri, alguna solució», declarà, notablement desil·lusionat, el vicepresident del Govern Walter Veltroni. Els comunistes de Refundació Comunista, que des del 1996 donen suport al Parlament el Govern Prodi, però sense participar en la seva gestió, decidiren diumenge retirar-li el seu suport.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris