cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

Albright assegura que l'Aliança intervindrà sense el suport de Rússia

Sèrbia es prepara militarment per afrontar una agressió occidental

La secretària d'Estat nord-americana, Madelene Albright, assegurà ahir a Brussel·les que les forces aèries aliades podrien intervenir selectivament contra posicions sèrbies a Kosovo «en els pròxims dies» sense el suport de Rússia, «volem treballar amb ells però si l'ús de la força és necessari aquest no serà detingut pel fet que els russos no hi estiguin d'acord».

L'OTAN està disposada a realitzar la seva acció militar en els pròxims dies si Belgrad fa cas omís al darrer impuls diplomàtic de l'enviat especial nord-americà per l'exIugoslàvia, Richard Holbrooke, que viatjà ahir urgentment a la capital sèrbia per mantenir una darrera reunió amb Slobodan Milosevic en presència del ministre rus d'Exteriors Ivanov, «tenim la legitimitat i raons efectives per prendre el pròxim pas i actuar per aturar una catàstrofe».

Preparatius  

Mentrestant, Sèrbia accelerava ahir els seus preparatius per afrontar una eventual «agressió» militar de l'OTAN. Rússia i Iugoslàvia consideren que el problema de Kosovo es «pot arreglar exclusivament per mitjans polítics», segons afirma un comunicat publicat a Belgrad en finalitzar una entrevista que va realitzar el president Milosevic amb Ivanov.

Les amenaces d'intervenció militar contra Iugoslàvia són inacceptables i qüestionen l'ordre internacional fonamentat en la Carta de les Nacions Unides i la coexistència pacífica dels estats i «dels pobles d'Europa, subratlla el comunicat.

En aquest ambient de comunicats i amenaces militars dels darrers dies, s'ha intensificat la mobilització dels reservistes de l'exèrcit iugoslau i de la policia.

Les autoritats militars inspeccionen institucions i empreses i estableixen llistes amb el nom dels homes en edat per combatre. «Els militars fa tres dies van anar a cercar el meu fill al seu treball, malgrat que coneixien la seva direcció, i el van portar cap a un lloc que desconeixem», va comptar ahir una habitant de Belgrad.

De moment l'exèrcit roman callat, a desgrat del fet que, segons fonts properes als Serveis d'intel·ligència, esmentats ahir per la cadena nord-americana ABC, els serbis van prendre un conjunt de mesures militars per afrontar una eventual acció armada de part de l'OTAN. L'exèrcit va decidir desplaçar els coets terra-aire cap als túnels construïts al llarg de la costa iugoslava durant la Segona Guerra Mundial.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris