cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 28°
33°

L'OTAN podria atacar posicions sèrbies a començament de setmana

Holbrooke acaba sense resultats les gestions entre Milosevic i el kosovar Rugova

La maquinària de guerra de l'OTAN està preparada per intervenir a Kosovo.

23-12-2016

L'OTAN es manté en «espera diplomàtica prèvia a l'atac», segons anunciaren ahir fonts diplomàtiques aliades a Brussel·les. L'acció militar podria desenvolupar-se en els pròxims dies una vegada que els setze països aliats hagin consensuat la seva postura sobre la base legal. Encara que no s'ha establert una data límit per actuar per la via de la força a Kosovo, les mateixes fonts assenyalen que «l'OTAN té raons suficients» per realitzar l'atac aeri selectiu en no haver-se complert per part sèrbia la resolució adoptada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

El secretari general de l'OTAN, Javier Solana, mantindrà avui a Brussel·les un dinar amb la secretària d'Estat nord-americana, Madeleine Albright, i l'enviat especial nord-americà per a l'exIugoslàvia, Richard Holbrooke, informarà el Consell Atlàntic sobre el que ha estat «la darrera gestió diplomàtica» amb Belgrad per trobar una solució pacífica al conflicte al Kosovo. En les pròximes 48 hores, els Setze hauran de prendre una decisió sobre la base legal que donarà suport jurídicament a l'atac.

Durant el cap de setmana, o en els primers dies de la setmana que ve, el Consell Atlàntic podrà donar l'ordre d'activació del procés d'intervenció militar perquè el comandament aliat pugui realitzar l'atac selectiu a les posicions sèrbies a Kosovo quan consideri oportú. «Els preparatius militars han conclòs ja; ens trobam ara en l'espera diplomàtica prèvia a l'atac», varen reiterar les mateixes fonts.

En aquest sentit, Javier Solana assenyalà que «l'OTAN prendrà la decisió per si mateixa: hem finalitzat tot el procés de planificació i estam llestos per actuar, crec que està prou clar».

Les accions diplomàtiques estan arribant al seu final, com varen assenyalar les fonts, i només «un clar senyal de Milosevic podrà aturar la maquinària que s'ha posat en marxa». I sembla que el president iugoslau no està molt disposat a canviar. Ahir mateix, destacà al terme de la seva reunió amb Holbrooke que les pressions contra el seu país «impossibiliten la continuació del procés polític» per a Kosovo. Holbrooke acabà ahir sense aparents resultats tres dies d'intenses gestions entre Milosevic i el líder independentista kosovar, Ibrahim Rugova.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris