cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

El Congrés debat l'inici d'un procés de destitució de Clinton pel cas Lewinsky

La causa d'«impeachment» provoca durs enfrontaments entre demòcrates i republicans

El Comitè Judicial de la Cambra de Representants es preparava ahir per obrir una investigació formal que podria suposar la destitució del president dels Estats Units, Bill Clinton.

Els 37 membres del Comitè han de decidir si s'ha d'obrir una investigació preliminar sobre el paper del president Bill Clinton en l'escàndol Lewinsky. El debat d'ahir provocà durs enfrontaments entre els republicans i demòcrates del comitè judicial que, molt sovint, s'oblidaren de la crida inicial a treballar «pel bé del país».

Des del primer moment de l'audiència, els vint-i-un republicans demostraren la intenció d'«anar pel president» i els setze demòcrates, amb varietat d'arguments, seguiren la consigna del seu líder, John Conyers, referent a què «això és un assumpte de faldes, no el cas Watergate».

El president del comitè, el republicà d'Illinois Henry Hyde, al començament de la vista demanà als congressistes que facin «un esforç per fer el millor per al país», però el seu prec no serví per a res.

El comitè ha de debatre i votar avui si obre un procés d'impeachment (destitució i processament) contra Bill Clinton, que serà el tercer de la Història contra un president dels EUA.

En la seva intervenció inicial, el president del comitè, Hyde, tractà de suavitzar els ànims i indicà que «no estam aquí per decidir si s'ha de destituir o no el president. No estam aquí per jutjar ningú. Només estam aquí per contestar a una simple pregunta... tenim obligació d'investigar més o hem de mirar cap a un altre costat?».

La base d'aquesta decisió és el ja famós "i superpúblic" informe del fiscal independent, Kenneth Starr, en el qual s'inclouen onze acusacions contra Clinton per perjuri, incitació al perjuri, abús de poder i altres suposats delictes semblants relacionats tots amb el cas Monica Lewinsky.

Però el cas Lewinsky, en opinió dels demòcrates, no té entitat suficient com per justificar l'obertura d'un procés d'impeachment, perquè no passa de ser un assumpte d'infidelitat matrimonial en el qual el Congrés no ha d'entrar.

Després del vot en el comitè, es preveu que el ple de la Cambra voti l'obertura de la investigació dijous o divendres i el procés no començarà fins després de les eleccions legislatives parcials de novembre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris