cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 13°
13°

Annan diu que les massacres les han comeses les forces de seguretat sèrbies

Consultes intenses dels membres de l'OTAN per decidir sobre una intervenció militar

Nins albanesos amb la seva família romanen en un camp de refugiats.

25-12-2016

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, afirmà ahir que «la gran majoria» de les massacres perpetrades a Kosovo han estat comeses per les forces de seguretat sèrbies, en l'informe que ahir presentà davant el Consell de Seguretat. Annan afegí que, segons les informacions procedents de la zona, «la retirada de les forces sèrbies està sent limitada».

Belgrad afirmà que els contingents essencials de les seves forces especials, considerades responsables de la majoria dels actes violents, s'han retirat als seus quarters.

El secretari general destacà no obstant això que no té els mitjans de verificar de manera independent els informes que li han arribat al respecte. «No tenc els mitjans per donar una opinió independent sobre el respecte per part de Belgrad a les seves obligacions», declarà.

«En conseqüència, el Consell podrà formar-se la seva pròpia opinió sobre la base d'aquest informe», afegí Annan.
Mentrestant, els aliats intensificaren ahir les consultes de cara a una possible decisió de l'OTAN de recórrer a la força per obligar Belgrad a suspendre les seves operacions militars a Kosovo. L'únic suport internacional que tenen els serbis, Rússia, té un escàs marge de maniobra per la seva gran necessitat d'ajuda internacional.

«Encara que el nivell dels combats sembla haver disminuït temporalment, la capacitat de reprendre'ls és allà», subratllà ahir al matí el mitjancer nord-americà Richard Holbrooke, durant una escala a Brussel·les camí de Belgrad. Holbrooke, segons la seva agenda, haurà de trobar-se demà a Pristina.

«El comandant suprem de les forces aliades a Europa, el general nord-americà Wesley Clark, i el secretari general de l'OTAN, Javier Solana, ens varen dir que forces militars importants, tropes regulars i de policia militar sèrbies, romanen a Kosovo», afegí Holbrooke, després d'una llarga entrevista amb ambdós responsables de l'Aliança Atlàntica.

«La situació és tan seriosa avui com ho era fa una o dues setmanes», va dir Holbrooke, esperant que la seva visita a Belgrad permeti el canvi d'actitud del president iugoslau, Slobodan Milosevic, en un moment d'«extrema gravetat».

L'última mediació d'Holbrooke duita a terme a Iugoslàvia el mes de juny no va permetre d'obtenir canvis substancials en l'actitud del president iugoslau.

Segons un responsable de l'Aliança Atlàntica, Holbrooke a la seva nova missió farà una sèrie de propostes a Slobodan Milosevic, destinades a fer-li acceptar «un acord coercitiu i molt precís» perquè és de compliment a les exigències de les Nacions Unides.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris