cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
30°

Washington amenaça Belgrad amb atacs imminents en territori serbi

La intervenció militar de l'OTAN es pot dur a terme aquesta setmana

Ahir es trobà una altra fossa amb quatre cadàvers a Kosovo.

27-12-2016

Els Estats Units han donat una nova passa en la seva pressió política i militar contra Sèrbia en reconèixer que l'Aliança Atlàntica prepara atacs aeris per a la propera setmana contra el territori serbi fora de la província de Kosovo.

Encara que pot ser que l'anunci només intenti que les autoritats de Belgrad cedeixin a la pressió i canviïn la seva política repressiva a Kosovo, les advertències de Washington són tan precises i clares que poden convertir-se en realitat.

En el lapsus de poques hores el president Bill Clinton, el cap del Pentàgon, William Cohen, i el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Samuel Berger, insistiren, amb un llenguatge cada vegada més incisiu, que els atacs són imminents.

I la secretària d'Estat, Madeleine Albright, va dir que Washington i els seus aliats poden actuar pel seu compte fins i tot si no hi ha una resolució de l'ONU que ho autoritzi.

Berger reconegué, en una entrevista en la televisió pública PBS, que els atacs poden començar fins i tot la propera setmana i que implicarien bombardeigs en zones de Sèrbia situades fora de la província de Kosovo.

Demanat sobre si els atacs aliats podien ser sobre territori serbi fora de Kosovo, igual que dins de la conflictiva zona, Berger respongué breument: «Així és». Per als EUA, els atacs, els plans dels quals estan pràcticament ultimats per l'OTAN, només podran evitar-se si Belgrad retira les seves tropes de Kosovo, inicia un procés polític per a la solució del conflicte, permet el retorn dels refugiats i facilita el treball de grups humanitaris.

Belgrad ha anunciat en els darrers dies alguns replegaments de tropes, amb la qual cosa intenta evitar les incursions dels avions aliats. Però Berger advertí que la comunitat internacional «no ha de fer-se il·lusions» sobre les autèntiques intencions del president iugoslau, Slobodan Milosevic, de qui va dir que «és un gran manipulador».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris