algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 23°
28°

Reclamen als partits que apliquin mesures concretes per a impulsar el català a la Catalunya del Nord

184995

Aquest diumenge, 20 de juny, se celebra la primera volta de les eleccions regionals i de les eleccions departamentals franceses. Com sempre que hi ha comicis a territoris de parla catalana, la Plataforma per la Llengua ha fet arribar als partits una sèrie de mesures lingüístiques perquè es comprometin a aplicar-les en cas de governar.

Els departaments de l'Estat francès equivalen a les províncies de l'Estat espanyol, mentre que les regions, des d'un punt de vista de l'organització territorial, equivalen a les comunitats autònomes. La Plataforma per la Llengua demana tant al Consell Regional d'Occitània-Pirineus-Mediterrània com al Consell Departamental dels Pirineus Orientals que garanteixin la presència del català a les comunicacions i a la retolació dels seus edificis. També se'ls demana que augmentin el finançament destinat a l'Oficina Pública de la Llengua Catalana, com també un augment dels cursos de català per al personal que treballa per a l'administració. A més, també es reclama que el coneixement de la llengua pròpia de la Catalunya del Nord compti com un mèrit a l'hora d'accedir a una plaça pública. Cal tenir en compte que a França la legislació actual prohibeix requerir al personal públic cap llengua que no sigui el francès. L'entitat, a més, vol que els partits que governin les dues administracions es comprometin a facilitar l'obertura de noves escoles immersives i que s'augmentin les aportacions econòmiques per a les quals ja existeixen, la Bressola i Arrels.

Respecte dels compromisos reclamats específicament a l'administració departamental, la Plataforma per la Llengua demana que s'apliqui plenament la Carta a favor del català del Consell departamental dels Pirineus Orientals de l'any 2007, que només es compleix parcialment. L'entitat també reclama mesures en matèria de beques de formació, retolació viària, turisme i dinamització de la cultura en llengua catalana. A més, cal que el Consell pressioni l'Estat francès perquè s'organitzi una consulta per a canviar el nom del departament i passi a dir-se País Català-Fenolhedés.

Pel que fa al Consell Regional, l'entitat demana als partits que apliquin mesures per a millorar la situació del català en tots els àmbits de la gestió pública. Per exemple, es reclama que el govern de la regió dediqui com a mínim 2,5 euros per habitant del territori dels Pirineus Orientals per a finançar les polítiques de promoció de la llengua catalana. La Plataforma per la Llengua, a més, vol que en acabar la legislatura hagi quedat garantit l'ensenyament del català a l'educació secundària pública, tant als liceus generalistes com als professionals. A més, l'entitat demana que s'habilitin cursos de català per al personal sanitari i els monitors de lleure i d'esports. També és necessari augmentar la creació de continguts audiovisuals en català i, a més, cal que els consellers regionals pressionin l'estat francès perquè quedi garantida la reciprocitat dels mitjans radiofònics i televisius en català amb els de la resta de territoris del domini. En el document presentat, l'entitat també reclama al Consell que esmeni el nom de la regió perquè passi a dir-se Occitània País Català.

Ateses les greus retallades del Consell Constitucional francès a l'anomenada Llei Molac, que entre d'altres coses havia de garantir el dret a la immersió lingüística en català, la Plataforma per la Llengua reclama la modificació de l'article 2 de la Constitució francesa. El punt 1 d'aquest article, que estableix que «la llengua de la República és el francès», ha estat el fonament legal en el qual van basar-se els lletrats magistrats per invalidar les parts essencials de la Llei Molac. Per tant, l'ONG del català veu imprescindible que els consellers regionals i departamentals pressionin l'Estat perquè es modifiqui aquest article i es pugui avançar en el reconeixement dels drets dels catalanoparlants del territori francès.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sur de França, fa devers d'un mes

Fácil de entender. Aquellas tierras de "Catalunya Nord", res de res.
Sur de Francia y no hay más. Por mucho que busquen.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa devers d'un mes

Ja veis: es català, a s'estat francès, no figura ni com a mèrit. I no és un estat de tradició feixista, així que alguna cosa no quadra en es esquemes que fins ara es tenien

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris