algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
24°

El Govern inaugura un 'arbre de la memòria' al cementeri de Maó en record a quatre víctimes de la repressió franquista

Armengol ha presidit l'acte de reconeixement a les víctimes celebrat aquest dissabte a Maó.

CAIB

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha inaugurat aquest dissabte, 24 d'octubre, un 'Arbre de la Memòria' al cementeri de Maó, una escultura que ret homenatge a Isidro del Río Usón, José Rodríguez Acosta, Antonio Benedit Moreno i Vicent Cervera Grau, tots quatre víctimes assassinades per la repressió franquista entre 1941 i 1942 i enterrades en el cementeri de Maó.

Es tracta d'una iniciativa de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, i en col·laboració amb l'Ajuntament de Maó, que s'impulsa a través de la Direcció General de Memòria Democràtica.

Durant l'acte, la presidenta ha explicat que aquestes actuacions «volem no oblidar mai el que va ser la Guerra Civil i la dictadura i a les persones que varen morir per defensar la llibertat» i que les polítiques de memòria democràtica «són i seran prioritàries per aquest Govern». Armengol ha agraït també l'esforç de tots els que han fet feina per què «aquests actes de reparació siguin possibles, en els que recordam per no oblidar mai el que va succeir».

A l'acte hi han assistit la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el batle de Maó, Héctor Pons; el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera; el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Marc Pons; el conseller de Cultura i Educació del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; el president de Memòries de Menorca i membre de la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts de les Illes Balears, Miquel López Gual, així com familiars de les víctimes acompanyats de representants de l'associació Memòria de Mallorca, membres de la Xarxa de Suport a la Querella Argentina del País Valencià i de l'associació memorialista Montañas de Libertad de Sucaina, de Castelló.

L'Arbre de la Memòria és una escultura dissenyada per l'arquitecte Sebastiano Rossi en material de ferro i que representa un arbre de cinc branques per fer visibles les cinc illes. L'obra inclou una placa commemorativa amb un text que fa referència, en cada cas, als fets històrics ocorreguts en els espais respectius.

Des d'avui, a la placa de l'Arbre de la Memòria del cementeri de Maó es pot llegir el text següent: «En memòria de les persones represaliades pel feixisme i la seva lluita en defensa de la justícia i de la llibertat. En aquest indret foren enterrades Isidro del Río Usón, José Rodríguez Acosta, Antonio Benedit Moreno, Vicent Cervera Grau, víctimes assassinades per la repressió franquista entre 1941 i 1942. Que el seu compromís per assolir un món millor, més just i igualitari no caigui mai en l'oblit».

A més, durant l'acte celebrat aquest dissabte, Armengol i Castro, han lliurat els certificats de reconeixement de víctimes de la Guerra Civil i Franquisme als familiars d'Antonio Benedit i de Vicent Cervera. A dia d'avui, el Govern ha lliurat aquest reconeixement a familiars de Joan Ferrà, Joana Baño i Ramon Fuster, víctimes de la repressió franquista a les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris