nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Arran: «El model turístic imperant als Països Catalans és un model imposat per la 'troika' i mai no beneficiarà la majoria de la població»

La temporada turística d’enguany ha estat marcada per l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Dies abans de finalitzar l’estat d’alarma ja arribaven turistes a les Balears en l’anomenada 'prova pilot', «una mesura proposada pel gremi d’hotelers que posava els interessos econòmics d’una minoria per sobre de la salut pública i la majoria», ha remarcat l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, Arran. Un cop finalitzat l’estat d'alarma i amb el desconfinament per fases, es donava periniciadala temporada turística, prevista molt diferent de la resta d’anys i que ha posat de manifest una evidència: no podem viure del turisme, no pot continuar com a motor central de l’economia dels Països Catalans.

Per a Arran, aquest estiu «s’han evidenciat, un cop més, però amb més força que anteriorment, les contradiccions del model turístic imposat i la necessitat urgent d’apostar per un nou model allunyat del monocultiu turístic. Els efectes socials i econòmics de la pandèmia colpegen la classe treballadora, aguditzant la situació de precarietat de la vida. Mentrestant, les institucions autonòmiques i el Govern espanyol, lluny de plantejar canvis en el model, han tancat files amb els sectors turístics».

Així, a banda de problemàtiques i contradiccions, Arran també destaca les lliçons que ens deixa la pandèmia:

  1. No podem viure del turisme. El model econòmic imposat als Països Catalans i basat en el sector serveis i l’especialització del sector turístic és insostenible i es demostra de manera evident durant la temporada turística d’enguany.
  2. És urgent apostar a curt termini en la indústria turística per expropiacions (residències turístiques, empreses i grans actius), plans de reconversió i l’economia planificada. Per cada hotel buit, expropiació i pla de reconversió.
  3. El model turístic massificat privatitza l’espai públic. L’urbanisme de les ciutats i l’organització dels espais públics han de recuperar la seva funció social. Les imatges del veïnat recuperant places i carrers, durant la pandèmia, que tot l’any viuen la saturació turística demostren que un altre model de ciutat és possible.
  4. Contra la precarietat i la temporalitat del turisme, repartiment del treball. El model turístic només beneficia uns pocs, que exploten la majoria i generen una ocupació precària i estacional. Durant aquesta temporada turística s’ha disminuït la contractació a causa de l’aturada general de la pandèmia. Treballem menys, treballem totes. Produïm el necessari, redistribuïm-ho tot.
  5. Els beneficis econòmics del sector turístic no poden estar per damunt de les vides de les persones. Les reaccions dels tres governs autonòmics i el govern espanyol són un tancament de files amb la patronal turística, disposats a prioritzar el capital privat turístic en comptes de la salut pública.
  6. Rescatem les persones, no el sector turístic. Els gremis d’hotelers i les grans empreses turístiques reclamen prestacions, baixada d’impostos i polítiques per incentivar el turisme. Cap canvi en el model turístic pot passar per la complicitat amb la patronal; les mesures urgents han de passar necessàriament per expropiacions i plans de reconversió de la indústria turística.
  7. El model turístic imperant als Països Catalans és un model imposat per la troika i mai no beneficiarà la majoria de la població. La Unió Europea no contempla cap canvi en el model econòmic europeu, tot el contrari: l’acord Fons Europeu de Reconstrucció o Nou Pla Marshall és una nova gran estafa que es traduirà en més préstecs i endeutament pels països del sud i noves reformes estructurals contra la classe treballadora. Qualsevol canvi en el model turístic i, per tant, qualsevol aposta per expropiacions, plans de reconversió i economia planificada, ha de passar per la sortida de la Unió Europea i la conquesta d’una sobirania plena per a les classes populars i el reconeixement dels drets dels pobles.
  8. Cal fer valdre els espais naturals i apostar pel treball de la terra a les zones no urbanes del país. Aquesta temporada s’ha demostrat que el monocultiu turístic és contradictori al desenvolupament rural, a part de tenir un impacte mediambiental insostenible i promoure l’especulació amb el territori.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa 5 mesos

Bueno, si lo dice Arran, una agencia de contrastada solvencia y prestigio, no hay más que añadir.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa 5 mesos

Ses cooperatives agrícoles eivissenques estaven molt preocupades perquè, baixant es turisme, perdien sa major part de sa clientela, però vet aquí que sa cosa s'ha reconduïda i ho han pogut vendre directament an es consumidor local i fins i tot els ha retut més perquè sa gent s'hi ha bolcada

Fa molts anys que pens que es turisme com a base de s'economia suposa sa prostitució des països on es practica

Valoració:1menosmas
Per sebastià, fa 5 mesos

El fet de que un Tour operator alemany faci un abonament de 150€ per cada canvi de destinació de Balears per les Canaries (dit ahir a TV3) fa un tuf a cremat i de mangoneig que caldrà posar-se les piles per veure com s'ha negociat i qui son els responsables.
Per lògica, a una agencia de viatges tant li fa la destinació que esculli cada turista i en tot cas els pot "aconsellar" però mai no s'ha "bonificat" un canvi, si no és per motius més que dubtosos.
Així ho penso i així ho dic.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris