nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

Important passa en el camí cap a la vacuna contra la Covid-19

La prestigiosa revista científica britànica The Lancet, ha fet públic el resultat dels primers assajos amb persones d'una de les vacunes contra la Covid-19 que està en una fase més avançada. Es tracta dels primers resultats complets que es posen a l'abast de la comunitat científica.

La vacuna l'està desenvolupant a Xina, l'empresa CanSino, que ja l'ha provat en 108 voluntaris de Wuhan d'entre 18 i 60 anys que no han passat la malaltia.

El responsable de l'estudi, Wei Chen, de l'Institut de Biotecnologia de Pequín, ha destacat que en 14 dies la vacuna va fer que els voluntaris desenvolupessin defenses contra la Covid-19:

En 28 dies, gairebé el 100%

En aquests 14 dies un terç dels voluntaris ja tenien anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2, i en 28 dies només 3 de les 108 persones no en tenien.

També gairebé tots van desenvolupar cèl·lules T molt ràpidament, en només 14 dies, i les reaccions adverses, com febre, mal de cap o fatiga, varen ser lleus, tot i que força generalitzades entre els voluntaris.

Aquesta vacuna ja està en la fase II dels assajos clínics, en la qual s'està provant en 500 persones més: a 250 els donen una dosi mitjana, a 125 una dosi baixa i a 125 només un placebo.

Entre aquests 500 voluntaris sans, també de Wuhan, hi ha persones de més de 60 anys, que són les més vulnerables a l'acció del virus.

Una altra vacuna als EUA

Els resultats d'aquesta vacuna arriben pocs dies després que l'empresa nord-americana Moderna anunciàs resultats similars de la seva candidata a convertir-se en la vacuna contra el coronavirus.

Moderna, però, només va fer pública una nota de premsa, i encara no ha exposat els resultats complets en una publicació de prestigi on la comunitat científica pugui analitzar-los a fons.

Actualment hi ha una desena de candidates a vacuna contra la Covid-19 que s'estan provant en humans, la majoria a Xina, però també als Estats Units, a Alemanya i al Regne Unit, i gairebé totes estan en fase I.

Queda un camí llarg, encara

El procés és molt llarg: la fase I es prova normalment en unes quantes desenes de voluntaris, la fase II en uns quants centenars, i la fase III en uns quants milers, per esbrinar si és efectiva, si és segura i si no produeix efectes adversos.

Això implica mesos de feina, fent el seguiment de l'estat de salut dels voluntaris i anàlisi de la seva sang per verificar que produeix defenses contra la malaltia.

Els càlculs més optimistes asseguren que la primera vacuna podria arribar a estar disponible el gener del 2021, però altres ho situan molt més enfora.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris