Valtònyc ha anunciat aquest dimarts que el Tribunal de Gant decidirà sobre la seva extradició el pròxim 9 de juny. Cal recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va donar la raó a Valtònyc. Segons apuntà l'Advocat General del Tribunal, Michal Bobek, l'extradició del raper mallorquí a l'exili, no es pot executar, ja que es va demanar en el marc d'un codi penal posterior als fets pels quals se'l va condemnar.

Bobek explicà que el marc legal al qual s'acull l'Estat espanyol per demanar l'extradició, el de 2015, és més dur que l'anterior i que només es podria agafar si «les modificacions posteriors són més favorables per a l'acusat».

La tesi de l'Advocat General coincideix amb la de la defensa de Valtònyc, i s'oposa als postulats d'Espanya i la fiscalia belga, que creuen que el codi de referència ha de ser el del moment d'emetre l'euroordre. En qualsevol cas, la posició de l'advocat general no és vinculant, ja que és un organisme merament consultiu, i serà el tribunal el que decidirà el pròxim mes de juny si s'ha d'extradir o no el raper condemant per terrorisme per la lletra d'algunes de les seves cançons.