algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
20°

La UE prorrogarà fins al 15 de juny el tancament de la seva frontera exterior pel coronavirus

La Comissió Europea ha demanat aquest divendres prorrogar fins al 15 de juny el tancament temporal de la frontera exterior de la Unió Europea que els països de l'espai Schengen van acordar al març per a tractar de contenir la propagació del coronavirus.

La gestió de les fronteres és una competència exclusiva dels Estats i per això Brussel·les apel·la a una acció coordinada per a ampliar el termini de la suspensió temporal d'entrada a sòl europeu, alguna cosa que es dóna per fet que compliran els Estats membre abans que expiri el veto actual el 15 de maig.

El bloc va limitar les entrades a l'espai comú el passat 16 de març i des de llavors només permet viatges «estrictament necessaris», per exemple per a repatriar a europeus bloquejats en països tercers.

L'Executiu comunitari no va veure amb bons ulls els primers tancaments de les fronteres interiors per part d'alguns països de la UE, com Espanya o França, per a contenir la propagació del virus, però sí que va proposar aquest tancament exterior i ara advoca per una retirada gradual i mesura de les restriccions.

La situació sanitària continua sent «fràgil» tot i que hi ha diversos països membre que han llançat la primera fase per a relaxar el confinament, per la qual cosa Brussel·les creu que aquest context «exigeix el manteniment de les mesures adoptades a les fronteres exteriors per a reduir el risc» que els viatges augmenti la propagació del virus per la UE. «L'aixecament de les restriccions dels viatges ha de ser progressiu», insisteix la Comissió.

Restraurar Schengen abans d'obrir la UE a l'exterior

«Necessitam un enfocament per etapes i coordinat. Restablir el funcionament normal de la lliure circulació dins de l'espai Schengen serà el nostre primer objectiu com a la situació sanitària ho permeti», ha expressat la comissària, per a qui és necessari «posar fi progressivament a les restriccions» que limiten el moviment entre països de la UE.

Les directrius que Brussel·les va enviar a les capitals el mes passat insisteixen a reobrir gradualment les fronteres interiors tan aviat com la situació sanitària ho permeti, seguint criteris epidemiològics i a partir d'una estratègia i protocols comuns entre els països socis.

En qualsevol cas, l'Executiu comunitari defensa que els controls a les fronteres interiors «hauran de començar a aixecar-se» de manera gradual i coordinada «abans que les restriccions a les fronteres exteriors puguin relaxar-se en una segona fase». Un total de 13 països de la UE -entre ells l'Estat espanyol- i dos socis més de l'espai Schengen mantenen tancades també les seves fronteres interiors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris