nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Acció Cultural posa en marxa una campanya per lluitar contra la discriminació lingüística

'Tenim drets' és el nom de la campanya promoguda per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per a lluitar i denunciar la discriminació lingüística que patixen cada dia les valencianes i els valencians davant les diferents administracions. Per a poder dur a terme tota esta actuació, que des d'ACPV descriuen com a «combativa», han realitzat un web en el qual informen amb tot el detall i amb tota l'orientació utilitària com dirigir-se a les administracions per a demanar que la relació burocràtica siga en valencià.

Així, en la portada del web, i de manera molt senzilla, hi ha un enllaç que permet directament realitzar una reclamació així com un accés directe a la guia pràctica dels drets lingüístics. Segons explica el cap del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i autor de la guia, Alfons Esteve, hi ha dues maneres d'interposar una queixa: per via telemàtica i de manera presencial a l'Oficina de Drets Ligüístics.

Per a poder dur a terme la primera, només caldrà tenir un certificat digital que permetrà realitzar la instància des de casa. Pel que fa a la segona, el procediment es repetix, però el ciutadà haurà de presentar-la físicament en aquella administració que consideri que ha vulnerat els seus drets lingüístics.

També existix una tercera via i és que, si alguna persona no sap com fer-ho, «des d'Acció Cultural també podem fer la presentació de la reclamació en nom de la persona a través d'una autorització prèviament signada per l'interessat o interessada», assenyala Esteve. Per tant, un altre dels objectius de la campanya és «donar-nos més confiança i autonomia, com a persones i ciutadans, en l'exercici del nostre dret perquè si sabem quins són eixos drets podrem exercir-los amb més coherència i naturalitat», afegeix.

Segons relata Esteve, el 2006 ja varen presentar una guia pràctica de drets lingüístics però ara, «hi ha un nou context polític al nostre país, volem i hem d'avançar en la defensa dels drets lingüístics i este és l'objectiu fonamental de la campanya 'Tenim drets', fer més fàcil l'aplicació d'este principi fonamental».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris