nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Una de cada quatre persones patirà algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida

164323

Una de cada quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, d’acord amb les dades de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB), que aquest dijous, Dia Mundial de la Salut Mental, impulsa —juntament amb les entitats del tercer sector— tot un seguit d’activitats divulgatives per sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia mental i per informar dels serveis disponibles per a la població.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat els problemes de salut mental entre els de més prevalença a escala mundial, i en el cas de les Illes Balears prop de 185.000 persones han estat diagnosticades d’algun tipus de trastorn de salut mental. D’aquestes persones, 150.000 viuen a Mallorca; 15.000, a Menorca, i 20.000, a Eivissa i Formentera. Unes 5.000 pateixen un trastorn mental greu.

Enguany, la Confederació Salut Mental Espanya commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema «Connect@ amb la vida». Per aquest motiu, l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha elaborat un programa coparticipat per totes les entitats del tercer sector de les illes.

Aquesta activitat sorgeix dels grups de treball que s’han creat per al desenvolupament del Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears 2016-2022, concretament el grup de lluita contra l’estigma, integrat per representants de diferents institucions i entitats del tercer sector.

Hi ha programades nombroses activitats amb caràcter participatiu, inclusiu i obert a tota la població amb l’objectiu de transmetre de forma directa la informació relacionada amb les persones que tenen algun tipus de trastorn mental, i afavorir així el contacte social.

Compartir espais i activitats és la millor manera per acabar amb els prejudicis i les pors del desconeixement associats a l’estigma en salut mental. El coordinador de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau, explica que l’OSMIB ha impulsat un grup de treball contra l’estigma, «no n’hi ha prou a donar informació, cal conèixer, viure, interactuar per entendre. L’estigma està arrelat en el desconeixement i el desconeixement produeix por, la qual, alhora, reforça l’estigma».

Activitats programades per a commemorar el Dia

A Mallorca s'han programat activitats per al 10 d’octubre, obertes al públic i en les quals es pot participar. Concretament, en el polígon de Son Bugadelles de Santa Ponça la Fundació Deixalles organitza un matí de festa amb música, ball, lectura de relats i berenar.

A Manacor, l’entitat 3 Salut Mental organitza una fideuada solidària, un mandala humà, el concert d’Horris Kamoi i un acte homenatge a les víctimes de la torrentada de Sant Llorenç.

A l’Hospital Psiquiàtric de Palma, l’horabaixa del dia 10 d’octubre es podrà visitar l’exposició creada per al Dia Mundial; una altra de les activitats seran ‘les biblioteques humanes’, persones que relataran les seves experiències. Per concloure, els assistents podran gaudir de l'obra de teatre de Gori Artieta, una exhibició de la policia muntada de Palma i de la mostra de teràpia assistida amb cavalls.

A l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, situat a l’Hospital Universitari Son Espases, s’ha organitzat una exposició de còmics titulada «Som molt més que la talla» sobre els trastorns de la conducta alimentària. Es podrà visitar a la planta 0 del mòdul K de l’Hospital.

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears presentarà el cartell guanyador «Connecta’t amb la vida», dedicat a la prevenció del suïcidi i que romandrà penjat a l’entrada de l’Hospital Psiquiàtric de Palma fins a l’octubre de 2020.

«Menorca contra l’estigma» és el lema de les Jornades de la Salut Mental 2019 que l’Àrea de Salut de Menorca i la Fundació Hestia han organitzat per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental.

S’ha dissenyat un programa d'activitats que aprofita iniciatives de diferents entitats i l’existència d’un projecte de sensibilització —únic en el nostre país— que uneix patrocini esportiu d’un equip de bàsquet, l’Hestia Menorca, i acció social amb l’etiqueta #MatealEstigma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris