algo de nubes
  • Màx: 10°
  • Mín:

Vexada i acusada de racisme per voler parlar en català a l'Hospital de Figueres

16-09-2019

La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dilluns una actuació de «males pràctiques del dret d'opció lingüística» per part de l'Hospital de Figueres.

L'ONG del català ha tengut coneixement d'un cas de discriminació lingüística per part d'un metge que va obligar una pacient catalanoparlant a expressar-se en castellà. Segons ha explicat l'afectada, qui ha traslladat el seu cas al servei de queixes de la Plataforma per la Llengua, el metge que l'atenia li va dir: «Duc 5 anys treballant aquí i no l'he après, em quedaré i no el pens aprendre, som veneçolà hispanoparlant i vostè va aprendre el castellà». Tot seguit, la veïna de Figueres va puntualitzar que volia continuar expressant-se en català, puntualització a la qual el doctor va respondre titllant-la de «racista».

Cal tenir present que l'afectada en cap cas s'estava mostrant disgustada perquè l'atenció hagués estat en castellà -això no la va molestar-, sinó que el malestar es derivava del fet que, més enllà de no entendre-la, el metge la va discriminar perquè va voler parlar en català i ell es va mostrar orgullós de no parlar aquesta llengua, manifestant que no la pensava aprendre i acusant la pacient de racista pel fet de voler expressar-se en català.

Després d'aquests fets, la pacient va adreçar una queixa al mateix centre hospitalari i a l'Institut Català de la Salut. En la seva resposta, l'hospital va treure importància a la queixa principal de la pacient i li diu entendre que «si el professional la va atendre en castellà va ser per facilitar la comunicació i poder-vos donar una millor assistència». Per bé que l'Hospital assumeix que la legislació lingüística reconeix el dret a expressar-se en català i «no ésser discriminat per raó de la llengua oficial que s'empra», també s'excusa en el fet que els facultatius a Catalunya «tenen orígens diversos».

Per tot això, la Plataforma per la Llengua troba «improcedent» aquesta resposta rebuda després de la vexació que li va fer el metge i també lamenta que no s'informi si aquests fets que s'han denunciat s'han investigat.

Així, l'ONG del català ha posat en coneixement de la situació el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i també demana una reunió a l'Hospital de Figueres per abordar el cas i oferir-li suport per abordar aquestes situacions, amb recursos concrets, com ara protocols de gestió lingüística, plans d'acollida lingüística o formacions en sensibilització i gestió lingüística.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per idò sí, fa 5 mesos

A Sudamèrica es parlen moltes llengües indígenes i rarament són aquestes oficials, i fins i tot no són reconegudes a les estadístiques: com si no existissin. Això de "hàblame en español" no deu ser per allà una exigència molt comuna perquè molt pocs deuen atrevir-se a parlar la seva pròpia llengua a davant segons qui. No ens extranyi que quan els sudamericans castellanoparlants vénen per aquí vulguin que es faci el mateix que als seus països,

Valoración:5menosmas
Per Joan Miró Font, fa 5 mesos

És cínica sa resposta de s'hospital ja que no és que es professional l'atengués en castellà per a una mellor assistència sinó que la coaccionà a expressar-se en una llengua diferent d'una que és pròpia i, a més, s'ordenament jurídic vigent posa que és oficial. A s'estat francès són uns impresentables, però no t'enganyen: allà només és oficial es francès. Com pot ser que es puga tractar així, sense sa més mínima garantia, una persona que s'expressa en una llengua que és, segons sa llei, oficial? Que una llengua siga oficial i et prohibeixin expressar-t'hi. Començant per ses mateixes forces de seguretat, que prediquen amb s'exemple, eh Paula Rotger?

Valoración:9menosmas
Per jbm, fa 5 mesos

S'estat espanyol vol esborrar-nos des mapes, vol fer desaparèixer es nostro poble: tenim un estat en contra i no en tenim cap a favor.

Valoración:9menosmas
Per Millor que s'en vagi, fa 5 mesos

Un veneçola, que segurament deu ser seguidor de Leopoldo López i de Juan Guaidó, que la dreta espanyola el deu haver duit cap aqui i el deu haver col.locat.
I tothom sap que la dreta centre i sud americana és descendent directa dels nazis, als que Franco va ajudar a escapar i els va embarcar cap a Amèrica.
Ara faltaria saber si és metge de veritat, i en cas afirmatiu, de quants de cursos se compon la carrera de Medicina al seu país, perque aquesta gententa, no just és un perill pels pacients, si no també un agravi comparatiu i una competència professional desleial, per als metges locals.

Valoración:13menosmas
Per escardapenyes, fa 5 mesos

Ja fa temps que se va possar en marxa "la Santa Cruzada", a l'edat mitjana era "muerte a los infieles" i ara és "muerte al catalan i.................." i aquest bámbol, cap de buina que, els castellans els batían com a "sudacas, ó Panchitos" volen fer mérits i guanyar "la Bula" colló mandana,per els teus conquistadors sempre seras un "comemierdas".
Salut i República Països Catalans.

Valoración:11menosmas
Per de lògica, fa 5 mesos

L´eterna incultura i l´odi pañols porten a casos com aquest. Si no ens volem com som, marxem !!
I després s´estranyen. Lògic, no ?

Valoración:9menosmas
Per Sebastià, fa 5 mesos

@ aixó no pot ser .- estic d'acord amb tú, en el sentit estricte de la frase. El que ja no em quadra, és que l'hagis fet en castellà, cosa que pot encobrir una mica de sorna, doncs en aquest cas et diré que els principals racistes són els espanyols. Mira sino, a on van la majoria d'immigrants. Fins i tot a Huelva, quan s'ha acabat la temporada de la maduixa, els envien en autocars cap a Barcelona i se'ls treuen de sobre. Espanya és tan hipòcrita, perversa malsana, egoísta i maliciosa, que només ens falta que vingueu amb collonades de brometes. Com perque us aguanti la vostra mare ... Es paña Es-pena.

Valoración:4menosmas
Per indignat, fa 5 mesos

@balearium tu no l'avorreixes gens aquesta llengua que anomenes "microminoritària" si et passes el dia llegint les notícies que es publiquen en aquesta llengua. Demostra que l'entèns i que si no l'escrius o no la parles és per voluntat pròpia.
És a dir, vosaltres teniu dret per damunt dels altres a no baratar mai de llengua, passi el que passi i peti qui peti.
Sempre en virtut de valorar la llengua en el nombre de parlants. Si fos així potser hauríem de parlar Anglès o Mandarí que doblen en parlants als castellans.
Em sembla bé que valoreu la vostra llengua, d'acord. Però no a costa de menystenir ni menysprear aquells que tenim com a llengua mare un altra.

Valoración:11menosmas
Per La culpa és dels espanyolistes a ultrança, fa 5 mesos

La dreta i la ultra dreta esta cridant a aquesta gent, perque vengui cap aquí a ens susubstituir nos a noltros.
I mentres insisteixrn perque que altres éssers humans, que fugen de la guerra i de les màfies que comercien amb persones, s'ofeguin enmig de la mar, tractant de traficants als seus salvadors, criden a aquests altres immigrants, els obren de pinta en ample les portes de les fronteres aeroportuàries, els donen treballs públics i els deixen presentar se a oposicions.
I no m'extranyaria que aquests partits tan racistes i etnocentristes, també els hi pagàssin el viatge.
I a Pablo Casado, que és tan limitadet i tan bocamoll, ja se li ha escapat aquests idea maquiavèlica.

Valoración:8menosmas
Per Son uns ignorants, fa 5 mesos

Aquests immigrants hispanoamericans son terribles. Han declarat la guerra bruta als Països Catalans, i no dubten d'utilitzar les pitjors armes contra tots noltros.
I el pitjor és que tan d'odi cap a la gent catalanoparlant no té cap sentit, perque si se volen venjar de tot el que els conqueridors espanyols els van fer, s'haurien d'enfrontar als monolingues del Castellà, ja que els que feren desastres i destrossaren civilitzacions i massacraren pobles, eren castellans i extremenys
Els catalans, valencians, aragonesos i mallorquins ho tenien terminantment prohibit i si qualcû ho va intentar, el vanpelar.

Valoración:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris