algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Neix Telesforo Monzon eLab, laboratori d'idees per a un Estat sobirà i de drets

L'històric abertzale de Bergara dóna nom a Telesforo Monzon eLab, presentat aquest matí davant representants polítics de diferent signe, líders de la societat i l'acadèmia. Així ho ha informat aquest dijous el portal Naiz, qui ha apuntat que l'objectiu és un Estat sobirà i de drets.

El «laboratori d'idees» s'ha presentat aquest dijous a Bergara. L'assistència a l'acte dóna fe de la importància de la iniciativa: aquí han estat junts Andoni Ortuzar i Arnaldo Otegi, Maddalen Iriarte i Juan Maria Atutxa, Itziar Aizpurua i Jose Luis Elkoro, així com referents de la societat, la cultura i l'acadèmia basques com Iñaki Dorronsoro, Lorea Agirre, Koldo Tellitu o Paul Bilbao.

El subtítol de «Euskal Herrigintza Laborategia» dóna un senyal de la seva funció i manera de treball, que es completa amb aquesta explicació: «T eLAB és un laboratori d'idees per a la generació de propostes qualificades en aquelles àrees de coneixement estratègiques per al desenvolupament d'Euskal Herria. Un espai per a la generació de capital relacional i coneixement –anàlisi estratègica prospectiva i capacitat propositiva–», han detallat.

Segons ha informat el portal, s'ha conformat un grup de treball sobre política industrial que estarà dirigit per Joseba Garmendia, i s'avancen un sobre pensions liderat per Helena Franco i un altre sobre biodiversitat i canvi climàtic que tendrà al capdavant Unai Pascual. Globalització, identitat, benestar i cohesió són alguns eixos de treball. I les eines, «unitat i col·laboració» sobretot, però també compromís, obertura de mires, rigor o creativitat.

Estat, llibertats, igualtat i inclusió

Queda clar amb això que T eLAB mira al futur, però no de manera indefinida i ambigua, sinó amb un horitzó clar i expressat així: «Una Euskal Herria sobirana, referència internacional en cooperació i cohesió social. Un Estat basc basat en llibertats democràtiques, igualtat de condicions i inclusió social».

Entre missions més concretes per a arribar a aquest punt, el laboratori aspira a «construir una nova narrativa del projecte de sobirania d'Euskal Herria», «generar debat públic sobre qüestions estratègiques», «formar quadres sobiranistes», «proveir coneixement de qualitat» o «posar en xarxa la intel·ligència col·lectiva».

Quant a «d'on venim», potser no hi ha millor carta de presentació que el mateix Telesforo Monzon, «un personatge essencial per a la comprensió de l'evolució del nacionalisme basc i la història d'Euskal Herria del segle XX», amb lideratge en diferents branques del moviment abertzale durant cinc dècades. «La seva iniciativa ideològica, política i cultural és una referència essencial per als qui tenim com a objectiu una Euskal Herria euskaldun integrada per set territoris», explica la fundació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris