algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Clam social contra el canvi climàtic

Dotze entitats demanaran als ajuntaments de Mallorca que declarin l'emergència climàtica

Imatge dels representants de les dotze entitats socials que conformen l'Aliança per l'Emergència Climàtica.

Terraferida

Els principals grups ecologistes de Mallorca (Amics de la Terra, Extinction Rebellion, Greenpeace, GOB, Joventut pel Clima Fridays for Future, Moviment Ecolocal Mallorquí - MEM, Plataforma Antiautopista i Terraferida) i altres associacions i sindicats (CGT, Entrepobles, Som Sindicalistes i Attac-Mallorca) han constituït aquest dissabte, l'Aliança per l'Emergència Climàtica a Mallorca.

La primera acció de l'Aliança ha estat adreçar-se als ajuntaments de l'illa per demanar-los que aprovin una Declaració d'Emergència Climàtica que, entre d'altres, suposi el compromís de reduir al màxim les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) amb efecte immediat i amb la fita d'arribar a un balanç zero net d'emissions de GEH no més tard de 2040, si pot ser abans de 2035, i la reducció l'any 2030 del 65% d'emissions d'aquests gasos respecte a les de 1990.

Els membres de l'Aliança insten els municipis a «incorporar i desplegar de manera immediata la nova Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica» però els demanen que vagin més enllà i adoptin mesures concretes i urgents en matèria de desclassificació de sòls urbanitzables, contenció de la mobilitat, protecció del sòl rústic i foment de l'agricultura ecològica.

La moció que l'Aliança per l'Emergència Climàtica presenta als ajuntaments recorda que «s'està al límit del punt de no retorn pel que fa al canvi climàtic». I recorda als ajuntaments que «no respondre davant la crisi ecològica i civilitzatòria suposaria la mort de milions de persones, a més de l'extinció irreemplaçable d'espècies imprescindibles per a la vida a la Terra». «L'estat d'emergència», diu la moció que l'Aliança eleva als consistoris, «implica redirigir tots els recursos dels ajuntaments per encarar la crisi climàtica i els seus problemes associats».

La moció estableix «la necessitat de planificar un escenari econòmic de post-creixement» perquè «la vida econòmica del municipi no pot fonamentar-se en un creixement econòmic
il·limitat» ni en un «increment constant del consum d'energia que compromet greument el futur de la civilització».

Els promotors de la moció es posaran en contacte amb tots els ajuntaments de Mallorca. En una primera ronda tenen previst adreçar-se als principals ajuntaments (Palma, Calvià, Manacor, Inca, Llucmajor i Marratxí). De fet, aquests darrers dies ja han tengut un primer contacte de feina amb representants de l'ajuntament de Marratxí. Un contacte que qualifiquen de «constructiu, franc i productiu».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ropit, fa dervers d'un any

A Tomeu: Si aquest "cambrer" de Cádiz servís a un client francès, o anglès, o alemany, callaria i el serviria.
Aquests espanyols es fan oiosos.
No se con cap "vilero" va a aquest fotumbo, foraster dins el seu propi poble.

Valoració:2menosmas
Per Joanet, fa dervers d'un any

Una cosa ben senzilla de fer, i sé cert que útil –per poc que ho sigui–, per contribuir a aturar el canvi climàtic és prohibir les estufes a l'aire lliure que s'han posat de moda perquè els capritxosos que volen seure a les terrasses dels bars (sovint per a poder fumar) a l'hivern no tenguin fred. Aquestes estufes gasten energia i escalfen l'ambient, i actualment ja n'hi deu haver a milions, per tot arreu. Els qui vulguin seure a fora que aguantin el fred!
I una altra cosa és prohibir que tenguin la porta del carrer oberta els establiments comercials que a l'estiu tenen l'aire fred en marxa i a l'hivern hi tenen l'aire calent. ¿Quanta d'energia se'n va pel portal? ¿Com altera aquest flux continuat d'aire fred o calent, segons l'època, la normalitat climàtica? Potser no és gaire cosa, però segur que no hi fa gens de bé, al clima global.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris