algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Presenten la primera tesi sobre polítiques d'accessibilitat cultural

Joan Bestard és l'autor de l'estudi sobre polítiques d'accessibilitat cultural.

dBalears

Joan Bestard, un jove mallorquí graduat en Estudis Literaris, ha presentat la primera tesi doctoral sobre polítiques accessibilitat cultural. L'estudi, amb el títol de 'Polítiques d'Accessibilitat cultural a Catalunya', l'ha feta a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la direcció de la doctora Pilar Orero, al grup de recerca Transmedia Catalonia.

L'objectiu de la tesi ha estat analitzar les intervencions públiques d'accessibilitat en la cultura, un tipus de polítiques culturals incipients que han de tenir molt de recorregut en el futur. En la tesi ha analitzat la legislació en matèria d'accessibilitat a la Unió Europea, a l'Estat espanyol i principalment a Catalunya. Ha analitzat els agents que formen part de la política cultural i l'accessibilitat. Ha analitzat el Pla d'Accessibilitat dels Equipaments Escènics i Musicals, un pla elaborat pel Departament de Cultura de la Generalitat, en execució entre el 2015 i el 2020, com a cas d'una intervenció d'accessibilitat cultural.

Tal com ha assegurat Bestard, «l'accessibilitat és el principi o la qualitat del disseny de l'entorn que fa que el seu ús sigui adequat a qualsevol persona. La intervenció en la millora de l'accessibilitat és molt rellevant per garantir la participació de tothom, tenint en compte sobretot grups com ara les persones amb discapacitat, la gent gran, persones amb dificultats idiomàtiques o qualsevol cas en què una persona trobi barreres en la relació amb el seu entorn».

A més, tenint en compte que es reconeix a tothom el dret a prendre part en la vida cultural d'una comunitat, «l'accessibilitat en aquest àmbit és particularment important», ha assegurat. «Perquè s'entengui, són condicions d'accessibilitat cultural, per exemple, les rampes de les entrades dels museus, els subtítols de les pel·lícules, les audiodescripcions per a cecs als teatres o, en resum, qualsevol servei que permeti o que fomenti la participació en la cultura. En el meu cas, tenc baixa visió i també sóc usuari de serveis d’accessibilitat», ha explicat Bestard.

Perfil Investigador

Joan Bestard va néixer a Palma el 1992. És graduat en Estudis Literaris per la UB i un màster en Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. També ha participat en diverses associacions. Entre el 2017 i el 2018 va ser vicepresident del Consell de la Joventut de Barcelona. Durant els mateixos anys va ser membre del Consell de Ciutat de Barcelona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris