algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

#VÍDEO «A les urnes, recorda: la llengua no es toca»

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres les propostes que ha fet arribar als partits polítics que es presenten a les eleccions espanyoles, per tal que es comprometin amb la millora de la situació del català i dels drets dels catalanoparlants. L'entitat, però, ha realitzat un conjunt de propostes per a tots els comicis del proper cicle electoral: des del Parlament Europeu fins als Ajuntaments, passant per les Corts espanyoles, valencianes o balears. L'ONG del català ha assegurat que el proper cicle electoral és un moment clau per la llengua, perquè actualment els catalanoparlants no tenen els mateixos drets que els castellanoparlants, i que cal canviar aquesta situació.

Compromís general: reformar la Constitució espanyola i fer oficial de l'Estat el català

L'entitat s'ha reunit o ha parlat amb tots els principals partits que es presenten als comicis i tenen representació a les institucions del domini lingüístic, i ja ha aconseguit compromisos de JxCat, ERC, En Comú Podem, Front República i Proposta per les Illes.

El principal compromís, el més generalista, que la Plataforma per la Llengua reclama als partits és impulsar una reforma de la Constitució espanyola per tal de fer oficial de l'Estat la llengua catalana. «Només així el català podrà tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellà. Només així, el castellà deixarà de ser l'únic idioma d'obligat coneixement», ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l'entitat. «No es tracta de fer que el català sigui oficial a Sevilla o a Bilbao. Es tracta que les institucions de l'Estat també assumeixin com a propi el català, es tracta que la Constitució oficialitzi el bilingüisme real, com passa a Bèlgica o Suïssa».

En Comú Podem i Front Republicà ja s'han compromès a incorporar aquesta proposta, mentre que JxCat i ERC asseguren que treballaran per impulsar una República Catalana que inclogui el català com a oficial de l'Estat, però no per modificar la Constitució espanyola en aquest sentit. «La Plataforma per la Llengua treballem per tot el domini lingüístic, no només per Catalunya, i per això considerem necessària aquesta reforma constitucional i lamentem la posició de JxCat i ERC. Encara que demà mateix s'instaurés una República Catalana, les Illes Balears, el País Valencià o la Franja de Ponent seguirien necessitant una Constitució espanyola que defensés els seus drets lingüístics», ha apuntat Plana.

La resta de propostes, un total de 13, són més específiques. Entre elles, la Plataforma per la Llengua reclama als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l'Estat. «Si els servidors públics no han de saber la llengua oficial, el català, el suposat dret d'opció lingüística dels catalanoparlants és paper mullat. L'actual oficialitat del català és paper mullat, perquè només el castellà és obligatori», ha denunciat Plana.

«A les urnes, recorda: la llengua no es toca»

La Plataforma per la Llengua ha assegurat també, però, que a les properes eleccions hi ha candidatures que han fet pública la seva voluntat de regressió, d'atacar el català i els drets dels catalanoparlants. «Ens toca fer doble feina: reclamar millores pel català, i ser el mur de contenció de qualsevol proposta que pretengui atacar la llengua, eina fonamental de cohesió social del nostre país», ha apuntat Plana. Per aquest motiu, l'ONG del català ha presentat la campanya «A les urnes, recorda: la llengua no es toca».

L'espot de la campanya, on es veuen declaracions contra el català de Casado, Rivera o Abascal, vol mostrar la determinació de la Plataforma per la Llengua i la societat catalana davant aquells qui vulguin atacar la llengua. La campanya inclou també una recollida de signatures per tal de fer pressió a aquells partits que no s'han compromès amb les propostes de l'entitat perquè ho facin. «No comprometre's és avalar que els catalanoparlants siguem ciutadans de segona».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorqui, fa mes de 2 anys

Per favor que això ho recordi algú també a la gent de MÉS. No pots badar boca sobre la llengua en cap dels seus fòrums. Tot d'una té bota algú fent xantatge emocional dient que no s'ha de polititzar la llengua i que potser s'han equivocat de partit (si ,t'has equivocat de partit, això de no polititzar la llengua ho diuen també, per exemple els del PP/Cs). Sembla que amb això d'ajuntar-se amb partits ecologistes i defensors d'animals etc ha fet que una lletuga tengui més drets i sigui més rellevant que no la llengua dels nostres padrins. És una llàstima, perquè s'hauria de lluitar pels drets de de la llengua, els animals i l'ecologia alhora, no usar-ne uns per a arraconar els altres.

Valoració:2menosmas
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

És veritat. Ens hem de queixar, manifestar i condemnar a tots aquests que ens volen privar dels nostres costums, colonitzant-nos com Colón va fer a les Indies, amb el suport de lsabel Catòlica, que amb 500 anys encara no l'han fet santa ni ells mateixos, mireu si la devien fer grossa a aquelles terres, L'ocasió de les urnes l'hem d'aprofitar, fotent una patada al cul a tots els okupes no integrats. Es la millor manera.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris