lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
24°

‘Aliança Mar Blava’ considera «decebedor i incongruent» atorgar una segona pròrroga per a l’explotació d’hidrocarburs

Aquesta mesura, segons els ecologistes, s'ha concedit «sense sotmetre-la a l’avaluació d'impacte ambiental» que determina el Tribunal de Justícia Europeu

‘Aliança Mar Blava’ ha assegurat que estudiarà les possibilitats de recórrer la decisió del Govern.

29-12-2018 | dBalears/Arxiu

‘Aliança Mar Blava’ ha qualificat, aquest divendres, de «molt decebedora i incongruent» la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) de concedir una segona pròrroga de 10 anys a la concessió d'explotació d'hidrocarburs denominada "Casablanca".

L’entitat ecologista ha recordat que aquesta concessió és «la més antiga de les cinc concessions de les quals gaudeix la companyia Repsol en la seva plataforma petrolífera situada en el mar Mediterrani», just al davant de les costes de Tarragona.

L’Aliança ha recordat que, malgrat el que pretén transmetre el MITECO, no era «obligatori legalment per al Govern atorgar aquesta pròrroga, ja que la seva concessió té caràcter potestatiu». «I això independentment que el sol·licitant (Repsol) complís amb els requisits legal i reglamentàriament establerts, com evidentment no podria haver estat d'una altra manera», ha afegit l’entitat.

L’entitat ecologista ha assegurat amb contundència que «atès que no era legalment obligatori per al Govern atorgar a Repsol aquesta nova pròrroga», la decisió del ministeri de Pedro Sánchez «és totalment incongruent amb la seva suposada voluntat d'emprendre una descarbonització profunda del nostre sistema energètic».

Carlos Bravo, Coordinador del Secretariat Tècnic de l'Aliança Mar Blava, ha assegurat que la «decisió adoptada» per la administració estatal «va en contra de l'esperit» d'avançar en la creació d’un nou model d’energia sostenible.

Així, segons han sentenciat els ecologistes, la decisió també «resulta incoherent amb el compromís de lluita contra l'escalfament global del planeta i fa cas omís a la petició del Grup Intergovernamental d'Experts en canvi Climàtic (IPCC) de Nacions Unides» que apel·la a la reducció de combustibles fòssils.

D'altra banda, independentment de la voluntat del Govern de voler continuar perpetuant en major o menor mesura el model energètic convencional, Aliança Mar Blava insisteix que el MITECO hauria d'haver sotmès l'expedient d'aquesta pròrroga d'explotació d'hidrocarburs al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental.

Aliança Mar Blava, ha assegurat recordat finalment, que «la seva missió és incrementar la protecció del Mediterrani i avançar cap a una major sostenibilitat». L’entitat és una plataforma intersectorial actualment constituïda per més de 120 membres tant de les Administracions públiques (Govern balear, els Consells insulars de les quatre illes, diversos ajuntaments illencs i l'Ajuntament de Barcelona) com del sector privat (entitats de sectors econòmics com el turisme, la pesca o el nàutic) i de la societat civil (organitzacions socials i ecologistes; sindicats i altres institucions públiques i privades).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris