muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Cura s'afegeix al clam per la llibertat dels presos polítics llançat des de devuit cims dels Països Catalans

Aquest matí de dissabte a Cura s'hi han aplegat persones arribades de diversos punts de Mallorca per reclamar la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats, en el marc de l'acció anomenada Cims per la Llibertat, que s'ha fet simultàniament a devuit cims dels Països Catalans.

Representants de les entitats organitzadores, Grup de Suport Llibertat Valtònyc, CDR ? Mallorca, i ASM han fet els parlaments. El president de l'OCB, entitat que hi donava suport, Josep de Luis, era entre els congregats.

Els components de Música per la Llibertat han interpretat diverses cançons del seu repertori habitual cada dijous a la plaça de Cort de Palma.

La Cims per la Llibertat han mobilitzat més d?onze mil caminadors al capdamunt de les muntanyes del país. Es tracta d?una iniciativa, impulsada originalment per un grup d?excursionistes del Berguedà i el Lluçanès, que té lloc aquest dissabte i que consisteix a pujar devuit cims d?arreu del país, els quals han estat elegits pels líders independentistes exiliats o que estan, o han estat, empresonats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per arg, fa mes de 2 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:0menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència.


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:0menosmas
Per Mallorquí i, per tant, nacional de Catalunya, fa mes de 2 anys

Mallorca és una regió de la nació catalana. Forma part, per tant, de la Catalunya sencera, realitat molt més ampla que no les estretes fronteres autonòmiques del Principat. Així, idò, Mallorca és una illa catalana.

Valoració:-4menosmas
Per Fora d'es sembrat!, fa mes de 2 anys

Aquesta gent també ha ajudat a Sant Llorenç i si no és treballant és econòmicament.
El que no fan els vertaders mallorquíns ni tampoc cap persona decent, és riurer-se'n dels morts i afectats per les innundacions que son catalanoparlants.

Valoració:2menosmas
Per Manoletin, fa mes de 2 anys

Parece una noticia del mundotoday, jaja Sigo pensando que es poco ambicioso lo de los países catalanes, planeta catalán debe ser la aspiración mínima.

Valoració:2menosmas
Per Pau, fa mes de 2 anys

Quina vergoña de genteta que tenim a ses illes...
Si vos agrada tant catalunya,arruix

Valoració:5menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys

Els mallorquins de veritat ajudant a Sant Llorens... Els renegats fent aixó.

Valoració:8menosmas
Per No ho entenc, fa mes de 2 anys

No entenc com actualment, que el dBalears ja no és dl Grup Serra, i que a més se revisen tots els comentaris, per quin motiu encara deixen que se filtrin aquests fatxes no grats.

Valoració:-9menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 2 anys

Quina gentada, ha pujat a Cura!!!. Enhorabona!!! Jijiji

Valoració:-27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris