algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

«El PP de Casado representa la dreta més desacomplexadament extremista»

Esther López i Ignació Blanco són dos destacats militants de l'esquerrà del País Valencià. Aquest cap de setmana han visitat Mallorca convidats per EUIB

Esther López i Ignacio Blanco són dos destacats membres de l'esquerra valenciana.

dbalears

Esther López (1983) i Ignacio Blanco (1974) són dos destacats membres de l'esquerra del País Valencià. López és actualment responsable de memòria democràtica d'IU federal i coordina les confluències amb altres partits. Blanco, ha estat representant a les Corts valencianes i acumula una marcada trajectòria de compromís cívic i polític.

Els dos dirigents esquerrans han visitat aquest cap de setmana Mallorca en el marc de la II Escola d'Estiu d'EUIB. Cordialment, han respost els requeriments temàtics que els hi ha plantejat dBalears.

Canvi polític al Govern de l'Estat

López: Vam donar suport a la moció del PP, però no formam part d'un govern del PSOE. Els socialistes hauran de menester uns suports electorals que els obligaran a girar a l'esquerra. Cal acabar amb la justícia patriarcal, manifesta en el cas de Juana Rivas, i acabar també amb la 'censura' alliberant els Jordis i la resta de presos. Hi ha molts reptes al davant.

Memòria Històrica

López: El fonamental és soterrar el franquisme. Cal una normativa integral de Memòria Democràtica que permeti investigar els crims franquistes i augmentar el procés de democratització de l'Estat espanyol. En aquest sentit, cal retirar tota ajuda a la Fundación Francisco Franco.

Ignacio: És ara quan comencen a aflorar les vergonyes de la tancada en fals de la transició. Això es veu en algunes mostres d'intolerància i expressions neofeixistes de caràcter espanyolista. Ara, des de molts aspectes, es comença a veure com perduren les bases del franquisme en la configuració de l'ordenament jurídic.

Solució per a Catalunya

Esther: El primer de tot que cal fer és treure les preses i els presos al carrer. En aquest sentit, vull destacar la tasca de l'advocat Boye i els altres missers que defensen els encausats catalans. Cal acabar amb la repressió de les opcions polítiques diferents.

Ignacio: Hi ha moltes propostes, però l'única solució és la democràcia. És veritat que defensam l'estructura d'un Estat federal, però al marge del que defensi cadascú cal un Referèndum amb totes les garanties. Cal una lectura més oberta de la constitució espanyola i descriminalitzar a la dissidència política.

Rearmament ideològic de la dreta

Ignacio: La dreta està fent un viratge encara més a la dreta. Casado, nou líder del PP, representa la dreta més desacomplexament extremista. Això no augura bons temps i cal treballar perquè no assoleixen majories absolutes parlamentàries. A més, a tot Europa veiem un creixement de la ultradreta feixista i xenòfoba. Això només es pot combatre amb el principi de més i més educació.

Model econòmic i explotació turística

Esther: El viratge cap a la sostenibilitat és una qüestió d'urgència. La 'turistització' afecta greument a les condicions de vida dignes de molts ciutadans. A les Illes, per exemple, calen polítiques radicals que garanteixen un habitatge i una vida digna a les persones per sobre dels interessos turístics.

Ignacio: Sembla que en el cas de Mallorca es produeixi una privatització de l'illa i una sobresaturació que afecta platges i paisatges. S'hauria de procurar, a tot l'Estat, fomentar un model complementari a la producció turística, que de sí pot ser un sistema volàtil. Cal diversificar el model productiu per afavorir la vida de la gent, la cultura i el territori.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris