cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
26°

ETA es dirigeix al poble basc: declaració sobre el dolor provocat

20-04-2018

ETA, organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional, ha volgut reconèixer mitjançant aquesta declaració el dany que ha provocat en el transcurs de la seva trajectòria armada, així com mostrar el seu compromís amb la superació definitiva de les conseqüències del conflicte i amb la no repetició. Així ho ha publicat aquest divendres el portal Naiz d'Euskal Herria:

En aquestes dècades s'ha patit molt al nostre poble: morts, ferits, torturats, segrestats o persones que s'han vist obligades a fugir a l'estranger. Un sofriment desmesurat. ETA reconeix la responsabilitat directa que ha adquirit en aquest dolor, i desitja manifestar que gens de tot això va haver de produir-se mai o que no va haver de perllongar-se tant en el temps, doncs fa ja molt que aquest conflicte polític i històric havia de comptar amb una solució democràtica justa. De fet, el sofriment imperava abans que naixés ETA, i ha continuat després que ETA hagi abandonat la lluita armada. Les generacions posteriors al bombardeig de Guernica heretem aquella violència i aquell lament, i ens correspon a nosaltres i nosaltres que les generacions esdevenidores recullin un altre futur.

Som conscients que en aquest llarg període de lluita armada hem provocat molt de dolor, inclosos molts danys que no tenen solució. Volem mostrar respecte als morts, els ferits i les víctimes que han causat les accions d'ETA, en la mesura que han resultat damnificats pel conflicte. Ho sentim de bo de bo.

A conseqüència d'errors o de decisions errònies, ETA ha provocat també víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora d'ella. Sabem que, obligats per les necessitats de tot tipus de la lluita armada, la nostra actuació ha perjudicat ciutadans i ciutadanes sense cap responsabilitat. També hem provocat greus danys que no tenen marxa enrere. A aquestes persones i als seus familiars els demanem perdó. Aquestes paraules no solucionaran el succeït, ni mitigaran tant dolor. Ho diem amb respecte, sense voler provocar de nou cap aflicció.

Entenem que molts considerin i expressin que la nostra actuació ha estat inacceptable i injusta, i ho respectem, doncs a ningú se li pot forçar a dir el que no pensa o sent. Per a molts altres també han estat totalment injustes, malgrat utilitzar la disfressa de la llei, les accions de les forces de l'Estat i de les forces autonomistes que han actuat conjuntament, i tampoc aquests ciutadans i ciutadanes mereixen ser humiliats. En cas contrari, hauríem d'interpretar que ha existit un dany just que mereix aplaudiment. ETA, en canvi, té una altra posició: tant de bo res d'això hagués ocorregut, tant de bo la llibertat i la pau haguessin fet arrels a Euskal Herria fa molt temps.

Ningú pot canviar el passat, però una de les coses més perjudicials que es podria fer ara seria intentar desfigurar-ho o ocultar determinats episodis. Reconeguem tots la responsabilitat contreta i el dany causat. Malgrat no tenir ni el mateix punt de vista ni els mateixos sentiments, tots hauríem de reconèixer, amb respecte, el sofriment patit pels altres. Això és el que vol expressar ETA.

Precisament de cara al futur, la reconciliació és una de les tasques a dur a terme a Euskal Herria, fet que en la seva mesura s'està produint amb honestedat entre la ciutadania. És un exercici necessari per conèixer la veritat de manera constructiva, tancar ferides i construir garanties perquè aquest sofriment no torni a succeir. Donant una solució democràtica al conflicte polític es podrà construir la pau i aconseguir la llibertat a Euskal Herria. Per apagar definitivament les flames de Guernica.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per La veritat, fa dervers d'un any

I els franquistes no han demanat perdó pels seus crims
Ni tampoc ho han condemnat el PP ni Ciudadanos.
Això que mataren a més gent i provocaren una guerra vivil.

Valoración:2menosmas
Per Ramon Peraltis, fa dervers d'un any

Mentrestant l'Estat espanyo ven armes a països gens democràtics. El conflicte és l'estat en si mateix. Un Estat violent des de q va néixer.

Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris