algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Torrent posa en dubte la independència judicial: «hi ha una crisi de l'Estat de dret»

El President del Parlament Català ha assegurat que en els últims mesos hi ha una «regressió de drets i llibertats fonamentals».

Icab

El discurs del president del Parlament català, Roger Torrent, en un acte solemne celebrat aquest divendres al Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) ha provocat que s'aixequessin dels seus seients i s'apartessin momentàniament diversos assistents.

Alguns dels quals han protestat així són el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Jesús María Barrientos; el president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio; el fiscal cap de Catalunya, Francisco Banyeres de Mariola; la fiscal cap de Barcelona, Concepción Taló, i l'exdegà de l'Icab Eugeni Gay.

Torrent ha assegurat que en els últims mesos hi ha una «regressió de drets i llibertats fonamentals» especialment a Catalunya; ha afegit textualment que hi ha presos polítics per delictes inexistents; que la separació de poders està en perill; i ha elogiat la feina de la Comissió de Defensa de l'Icab.

En la taula presidencial al costat de Torrent hi han estat el ministre de Justícia, Rafael Catalá -que ha fet el seu discurs després de Torrent-, i la degana de l'Icab, Maria Eugènia Gay, que ha obert l'acte. En la seva intervenció, Torrent ha criticat al poder judicial i ha afirmat que es vulneren drets com la llibertat d'expressió, reunió, manifestació, intimitat i defensa, així com dels drets polítics fonamentals.

Ha lamentat que «la voluntat de les urnes no es pot materialitzar» perquè els tribunals a instàncies del Govern central no ho permeten, i ha assegurat que hi ha presos polítics acusats de delictes inexistents.

I ha afegit que aquesta sessió solemne té lloc en un «context anòmal per la situació política» en les institucions catalanes, intervingudes per l'Estat, i per la situació de la Justícia.

Torrent ha mostrat preocupació per «la crisi de l'Estat de dret» en dues qüestions essencials com són la separació de poders i la garantia dels drets fonamentals, citant al catedràtic Javier Pérez Royo, que lamentava una regressió a una situació predemocràtica, segons ha dit el president.

Condemna a Valtonyc

Torrent ha citat els exemples del raper Valtonyc -condemnat a tres anys de presó- i casos de converses de polítics que parlaven de posar o llevar fiscals i jutges, «o ministres que anticipaven decisions judicials abans d'existir sentències». A més, ha qüestionat la separació de poders i ha dit que amb això «es posa en risc els drets i llibertats fonamentals».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris