cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
17°

La PxL sol·licita reunir-se amb Tajani pel reconeixement del català a les institucions europees

21-01-2018

Arran de l'odre d'ordenar la incorporació de l'espanyol als rètols i la imatge corporativa de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la Plataforma per la Llengua ha fet arribar una carta a Antonio Tajani, president del Parlament Europeu, en què demana que es garanteixi la igualtat lingüística entre el català, l'occità i l'espanyol.

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, ha ordenat que s'incorpori l'espanyol en tota la imatge corporativa i la retolació de la via pública de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Tajani ha anunciat aquesta mesura arran del requeriment de l'eurodiputat espanyol Enrique Calvet qui, en una carta enviada a finals d'octubre, denunciava «l'exclusivitat» del català en la comunicació corporativa de l'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona.

La Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al president de l'Eurocambra per fer saber que l'espanyol també s'usa a l'Oficina, tant en la imatge corporativa com en les comunicacions, com es pot verificar a la web de l'Oficina.

«Des de la Plataforma per la Llengua hem recordat al Sr. Tajani que si de debò està preocupat pels drets lingüístics, actualment hi ha greus mancances que impedeixen garantir la igualtat de drets per a tots els grups lingüístics de Catalunya. Així doncs, hem demanat al president de l'Eurocambra que porti a terme una sèrie de mesures que fomentin la presència del català al Parlament Europeu i les institucions de la UE», han manifestat.

Reclamacions lingüístiques

En primer lloc, insten la cambra de representació europea a incloure l'occità -que és llengua oficial a Catalunya- en la imatge corporativa i les comunicacions públiques de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona; a més, «considerem que és just incloure també el català, l'èuscar i el gallec a l'Oficina del Parlament Europeu a Madrid, en qualitat de representant de tot el territori de l'Estat».

D'altra banda, també reclamen que la llengua catalana es pugui usar al Parlament Europeu (Brussel·les i Estrasburg), i altres mesures com ara traduir els tractats i els textos bàsics de la Unió o incloure el català en els programes d'aprenentatge de llengües impulsats per la Comissió Europea. Precisament, el Parlament Europeu mateix va instar aquestes darreres disposicions l'any 1990 a partir d'una resolució proposada per l'eurodiputada i exmembre de la Comissió Europea Viviane Reding. En aquest sentit, «recordem al Sr. Tajani que la política lingüística que ha aplicat l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona fins a dia d'avui segueix les disposicions d'aquesta resolució, que va aprovar la institució que ell mateix presideix».

Única via per a garantir els drets lingüístics

Tanmateix, des de l'ONG del català remarquen que l'única via per a garantir els drets lingüístics plens del català a Europa n'és l'oficialitat plena a la UE, i que les mesures que proposen són una solució transitòria mentre no es pugui assolir aquest estatut. I atès que a dia d'avui l'oficialitat només es pot aconseguir a partir de la petició de l'Estat espanyol al Consell Europeu, conviden Tajani a instar el Govern espanyol a fer aquest tràmit.

Amb aquestes demandes, la Plataforma per la Llengua sol·licita mantenir una reunió amb el President del Parlament Europeu per a aconseguir una vertadera igualtat lingüística i el reconeixement del català com una llengua oficial de les institucions europees.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris