cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
27°

Palma recupera de la memòria la lluita feminista de les Roges del Molinar

05-01-2018

Palma ha acollit l'homenatge a una de les fites més importants en la història del moviment feminista de Mallorca. Aurora Picornell, Catalina Flaquer, Antònia Pascual, Maria Pascual i Belarmina González. Un any més, el teatre del Molinar ha fet reviure la lluita incansable de les cinc roges del Molinar que foren afusellades la nit de Reis del 1937.

En l'acte, organitzat pel Grup Blanquerna i el Molinar en Moviment hi intervengué l'exdiputada de MÉS per Mallorca i impulsora de la llei de fosses, Margalida Capellà, qui feu un afectuós discurs per reivindicar la lluita d'aquestes que, entre moltes altres, pagaren un preu molt elevat pel fet de voler ser lliures i, a més a més, foren oblidades.


Fotografia: Marc Ordinas.

Per la seva banda, l'exdiputada del Parlament de Catalunya i principal impulsora per l'erradicació dels judicis sumaríssims del franquisme, Mireia Boya va emetre un discurs entorn de la fredor dels 'números' quan es parla d'un nombre de vides. «Els números no volen dir res si no coneixem les vides que hi ha darrere. Amb els noms i els llinatges». En aquest sentit, Boya llençà un missatge a la cambra balear: «copiau la llei catalana», fent referència a la llei que aboleix els judicis sumaríssims del franquisme, aprovada pel Parlament català el passat mes de juny. I va qualificar aquest fet com un acte de «dignitat».


I fent referència a l'aparell judicial de l'Estat espanyol ha assenyalat que «potser intentaran tombar-vos-la», i afegí: «que s'atreveixin a dir que el feixisme és Constitucional».

Fotografia: Marc Ordinas. 

La portaveu de la campanya 'Mallorca Lliure', Carme Gomila, reivindicà la lluita feminista de les cinc roges del Molinar i posà d'exemple de lluita la campanya que ha posat en marxa un grup de joves per reivindicar una Mallorca millor. «Lliure de prospeccions, lliure de masclisme, lliure de corrupció, etc.».


Fotografia: Marc Ordinas. 

Per la seva banda, el presentador i impulsor de l'acte, Marcel Pich, assenyalà que enguany l'acte també anava dedicat als presos polítics que encara són entre reixes. La part musical de l'acte anà a càrrec de la cantautora lleidatana Meritxell Gené, qui posà punt final a l'acte amb una cançó de Biel Majoral.

Fotografia: Marc Ordinas. 

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris