muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El català millora la seva situació arreu dels Països Catalans, segons la Plataforma per la Llengua

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

La situació del català millora lentament als territoris de la seva parla malgrat que la seva vitalitat continua «legalment desprotegida», ha explicat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, en la presentació aquest divendres de l'InformeCat 2017.

Ha sostingut que el català està en una situació de franca anomalia, millorant en tots els àmbits, en tots els territoris de parla catalana i sense cap conflicte, però amb «els drets lingüístics restringits» a l'Estat espanyol. Ha assegurat que la tendència és bona, ja que en els darrers deu anys ha guanyat 1,5 milions de parlants, però té el «handicap de no tenir estat propi i de tenir dos estats en contra», i ha remarcat que Espanya no compleix amb la Carta europea de llengües a la qual es va adherir voluntàriament. Escuder ha remarcat que s'ha de ser optimista davant la situació del català, encara que segueix presentant «llacunes importants» com en la justícia o l'etiquetatge dels productes.

L'InformeCat 2017 presenta 50 dades sobre la llengua catalana, la majoria relatives el 2015, entre les quals figuren l'augment del coneixement dels habitants del País Valencià, l'augment del nombre de parlants en el sud de França i a les Balears i que el 88,2% dels habitants de l'Alguer ho entén.

En espectacles, ha destacat l'augment de 8 punts en el consum d'espectacles en català, l'increment de facturació de llibres en català i el creixement de pel·lícules en català o subtitulades en català en el Festival de Sitges. Escuder ha criticat que en etiquetatge el 90% dels productes que es venen a Catalunya són «lingüísticament il·legals», i ha demanat una millora en l'aplicació de la llei.

L'InformeCat destaca que el programa català per a l'acolliment de refugiats preveu mentors lingüístics, el 54% dels centres educatius valencians escullen el model que dóna major pes al català i se superen els 6.000 estudiants de llengua i cultura catalanes a les universitats estrangeres.

Justícia

Un àmbit en el qual el català no millora és el judicial, i la Plataforma subratlla que en el 2015 va haver-hi un 8,4% de sentències en català, «mínim històric», i que el Senat va rebutjar una moció que demanava protegir els drets lingüístics en la justícia.

La Plataforma per la Llengua ha criticat que el Govern espanyol en funcions de Mariano Rajoy va aprovar 52 normatives que «imposen el castellà» durant el 2016, ha lamentat que Hisenda hagi eliminat les versions en català de diversos formularis i que TripAdvisor no permeti l'ús del català en els comentaris. En l'àmbit de les noves tecnologies, ha celebrat que nou dels deu webs més visitats tengui versió en català, i Escuder ha assegurat que parlaran amb l'única que no la té -Amazon- perquè la faci ara que realitza diverses inversions a Catalunya.

La Plataforma per la Llengua ha llançat un web 'Estimo el català' on proposa diverses preguntes per conscienciar sobre el coneixement de la situació del català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris