algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
23°

“Una terra sense arbres és com una planta sense flors”

Son Alegre va ser una vaqueria i anava pel camí de ser urbanitzat, però gràcies a Miquel Manresa ara és un verger de cultius ecològics

Son Alegre va ser una vaqueria i anava pel camí de ser una urbanització de gran impacte. Ara, gràcies a Miquel Manresa, és un verger de cultius ecològics.

Des de quan duis Son Alegre?
Vaig comprar Son Alegre el 2002 a uns alemanys que hi volien fer una urbanització, amb 20 parcel·les, que no va anar bé. Abans hi havia hagut ametlers i després, els darrers 20 anys, una vaqueria i ovelles.

Quins cultius hi teniu?
Hi volia sembrar arbres perquè una terra sense arbres és com una planta sense flors. Vaig sembrar-hi vinya, garrovers i olivar. Volia que els arbres estiguessin bé i els vaig sembrar amb un marc de 8x8. M'agradaria fer un petit bosc d'arbres que facin que la finca es mantengui: viure del que és nostre i dins el que és nostre.

Havíeu fet de pagès?
Vaig néixer a Calonge, en una família pagesa. Però des dels 16 anys m'he dedicat al turisme. Ara veig que no sols són els doblers els que et donen qualitat de vida. La meva idea és que el dia que me'n vagi hagi col·laborat a deixar un espai positiu a la societat.

Quina casta de vinya hi heu fet?
Hi he sembrat 3 hectàrees de cabernet, merlot, sirah i petit verdot, de negres; i de blancs chardonnay i malvasia. La pròxima plantació serà de callet i varietats autòctones. Enguany hem començat a vinificar a Ca n'Armero.

Què més hi teniu?
La finca té 51 ha i encara hi podem sembrar més olivar i un poquet més de vinya. Tenim 60 ovelles i una dotzena de cabres mallorquines. Tot és ecològic. Hi sembram xeixa santanyinera i un poc d'ordi i llegum per fer d'adob natural.

Com és l'olivar i el vostre oli?
Les oliveres són arbequines i he començat a fer oli. Enguany he començat a embotellar l'oli "Sileo" que ve de la frase llatina sine sole sileo, que és en el nostre rellotge de sol i vol dir: "sense sol, estic en silenci". Sense sol som morts.

Us ha estat fàcil treure aquest producte?
Du molta feina fer un oli. Amb 6 hectàrees férem 10.000 quilos d'oliva i n'han sortit 1.100 litres. O feim rendiment o feim qualitat. L'oliva s'ha de collir en el seu moment òptim. Aquí és bastant calent, a mitjan octubre ja hi ha oliva bona per collir, però té molta d'aigua encara. Com més tard la culls més rendiment, però també més oxidació i més acidesa.
Hem fet un oli baix d'acidesa, molt aromàtic i molt afruitat.

Heu tengut problemes de plagues?
Mallorca és un dels llocs on és difícil fer olivar ecològic per la mosca. L'hem combatuda amb botelles amb fosfat biamònic. N'agafam moltes. Quan és verda l'embrutam amb caolí (argila) i la mosca té vessa. Llavors amb un producte natural l'esquitxam de nit i si ferim la mosca la matam, però l'endemà ja no hi ha cap efecte. Així, defensam la producció, però du molta feina.

Com veis la funció de l'agricultura a Mallorca?
Mallorca és un jardí. A pesar de tot és un verger. Els hotelers ho haurien de veure, perquè tots anam en el mateix vaixell. Si aquest jardí no hi fos no seria res igual. No estaria malament que una part dels recursos generats pel turisme es reinvertissin en el jardí. Si els productes poguessin arribar al consumidor final també molt de marge quedaria en part cap als productors. Els pagesos desapareixen perquè els pares han volgut que els fills facin altres coses. Ara tenim un camp buit, sense persones, i això ens demostra que cosa falla i que l'hem de canviar.

Què podem fer per canviar-ho això?
Hi passen 12 milions de persones i no som capaços de vendre'ls la nostra ametla. Amb l'ametla es podria fer molt i amb el garroví també. Ho tenim massa embullat, no ens hem encarregat de valorar el que tenim i allà on vivim. I estam envoltats d'un jardí. Si avui mateix poguéssim passejar amb un avionet i veure l'Illa des de dalt ens meravellaríem. El turisme s'ha de combinar amb el món rural i els seus productes. És la solució per reactivar el camp.

Què pensau dels ajuts?
Compleixen una funció necessària davant la manca de rendibilitat de les finques, ja que incentiven els joves a mantenir-se. Els permet tirar endavant, i el futur del camp és en mans dels joves.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris