cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Sostenibles i confortables alhora

Les cases ecoeficients ja no formen part de la ciència-ficció. N'hi ha prou de veure els prototips d'habitatges que s'exposen a la Solar Decathlon, que té lloc a Madrid

Les cases del futur seran habitatges ecoeficientes i sostenibles, però "sobretot confortables". Almenys aquest és el desig que la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, expressà durant la inauguració de la major competició internacional de cases solars, Solar Decathlon Europe (SDE), que es clausura avui a la Villa Solar, a Madrid.

A la mostra, que s'ha duit a terme per primer cop fora dels EUA, universitats de tres continents hi han defensat els seus projectes per a la construcció del millor habitatge autosuficient energèticament i alimentat amb energia solar. Totes les propostes formen un ventall geomètric i colorit en el qual cada equip demostra que el seu prototip d'immoble està alimentat en exclusiva amb energia procedent del sol i que són accessibles. En una paraula, que les cases ecoeficents no són ja ciència-ficció, sinó que són llocs habitables on qualsevol de nosaltres podria viure amb unes condicions de confortabilitat insuperables.

Per exemple, moltes de les iniciatives presentades a la competició destaquen per la innovació en la cuina, com la casa SML Small, Mèdium, Large, de la Universitat CEU de València, on el prototip de forn domèstic ressalta perquè és el primer forn tèrmic en el qual s'escalfa oli a 400 graus i crea un circuit que passa aquest oli per la resistències d'un forn normal. Segons els creadors, "més enllà de l'estètica cal cercar la tècnica".

Tots els projectes s'han sotmès a deu proves, supervisats per experts de l'Estat i internacionals en cada una de les categories. A més de la casa més sostenible, premiaran aquelles que siguin especialment atractives, confortables i industrializables, i que el seu muntatge, desmuntatge i transport es pugui fer amb facilitat.

En aquesta edició europea han inclòs una prova de sostenibilitat pionera, que consisteix a valorar que els habitatges es puguin replicar en altura o siguin adossats per aconseguir altes densitats.

Estalvi energètic

Construir o adequar els edificis amb criteris d'eficiència i sostenibilitat estalviaria a l'Esta espanyol fins a un 30 per cent de la factura energètica i del volum de les emissions contaminants que contribueixen al canvi climàtic global, segons la Fundació Casa que estalvia.

Els immobles consumeixen un 41 per cent de l'energia total a la Unió Europea i, tanmateix, ja fa temps que es disposa de tecnologies per reduir molt significativament aquesta despesa, cosa que tindria un gran impacte positiu en l'economia i en el medi ambient. En definitiva: a les cases i edificis és on hi ha en bona mesura la clau per consumir menys energia, reduir l'empremta ambiental i abaratir la factura energètica.

Una casa que estalvia es basa, sobretot, en factors com l'orientació favorable, el disseny compacte, l'aïllament òptim, els vidres d'alta eficiència tèrmica, la ventilació adequada i l'ús de materials sostenibles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris