cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Davalla la demanda de becaris per part de les empreses

La crisi també passa factura a aquestes pràctiques. Segons la UIB, moltes companyies no tenen els recursos humans ni econòmics per afrontar aquesta inversió

Just ara que acaben els exàmens i la calor comença a fer-se notar de valent, les ganes de vacances s'evidencien entre el jovent universitari. Tot i això, cada any hi ha un sector d'estudiants que mostra interès per poder treballar en empreses relacionades amb els estudis que duen a terme durant l'hivern. Els avantatges són substancials per a totes les parts. Així, aquests estudiants tenen la possibilitat de disposar d'uns ingressos amb els quals poden fer front a les despeses diàries, cosa que sempre s'agraeix en aquests temps.

Val a dir que en moltes ocasions els ingressos que s'obtenen fent pràctiques no són tan elevats com ara els que es poden cobrar en altres feines, però aquesta mancança és compensada de sobra amb els beneficis que aquestes activitats projecten sobre el currículum.

Així mateix, que un enginyer pugui fer pràctiques en una companyia del sector sovint ajuda a adquirir tot un aplec de coneixements que li faciliten l'assimilació dels conceptes que es veuen durant el curs. En molts casos, aquestes pràctiques són el primer contacte amb el món professional dels alumnes que hi formen part i el fet d'adquirir un cert bagatge laboral és important a l'hora de valorar els mèrits d'aquests convenis.

Les societats també hi surten ben parades. En aquest sentit, aquests acords els permeten incorporar personal jove que normalment acumula certs coneixements relacionats amb l'activitat diària de l'empresa i que, per tant, es pot acabar de formar durant aquests mesos de pràctiques. Moltes d'aquestes companyies realitzen activitats productives fortament castigades amb el fenomen de l'estacionalitat turística, amb la qual cosa els suposa un benefici poder contractar aquest personal els mesos de més feina.

Tampoc no convé deixar enrere que un dels avantatges principals que tenen aquests contractes és el cost en matèria de salaris que han de pagar per hora feta. Segons informa Maria del Mar Socias, membre del Departament d'Orientació i Inserció Professional (DOIP) de la Universitat de les Illes Balears, l'ajuda mínima que rep un becari per dur a terme 5 hores diàries de feina en una empresa és de 390 euros mensuals.

Tot i els avantatges, Socias remarca l'impacte de la crisi econòmica quan assegura que "la percepció que tenim és que cada vegada són manco les empreses que s'interessen per incorporar becaris, atès que aquests contractes els obliguen a destinar un temps i un tutor que ajudi els becaris en el procés de formació i, de fet, moltes empreses no tenen els recursos humans ni econòmics per fer front a aquesta inversió".

Com és de suposar, aquestes beques per dur a terme treballs a empreses tenen un període definit. D'aquesta manera, l'estada d'aquests estudiants en les corporacions té data de caducitat. Dit això, val a dir que no són pocs els casos en els quals, a causa de les necessitats de la mateixa companyia i les bones competències detectades en el practicant, es decideix que aquest continuï la seva trajectòria laboral, ara ja en qualitat d'empleat ordinari.

Amb tot, és recomanable que aquests centenars de treballadors que de poc a ençà iniciaran pràctiques de carrera mostrin una bona predisposició envers a aquest repte, tot en vistes de poder incorporar coneixements, experiències i, fins i tot, un futur laboral a curt termini. D'aquesta manera, segons les dades que ofereix el DOIP, el 25% dels estudiants de la UIB que fan aquesta mena de pràctiques, una vegada han finalitzat els estudis, aconsegueixen un contracte de feina en la mateixa empresa on feren les pràctiques, fet que demostra la important funció d'inserció que té aquest projecte.

Aquests darrers anys, les dades que se'ns ofereix des d'aquesta institució de la UIB amb referència als sectors que més demanden les empreses són prou clarividents. En aquest sentit, de les 8 primeres posicions d'aquest rànquing, les 6 primeres són ocupades per disciplines que pertanyen al camp de les ciències socials. Segons el DOIP, les societats demanden estudiants d'Empresarials per damunt de qualsevol altra disciplina. Aquesta posició és seguida pels demandants de becaris que estudien Turisme, Dret, Administració i Direcció d'Empreses, Econòmiques i Pedagogia, respectivament. El setè i el vuitè lloc és ocupat pels estudiants d'Informàtica i Biologia.

Aquestes informacions s'aproximen molt a les que es plantegen en l'àmbit estatal, tot i que en aquest cas s'hi afegeix la branca d'enginyeries i Medicina, que són carreres que a la UIB o no s'ofereixen o tenen una oferta prou limitada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris