algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Trasplantaments = esperança

El premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional ha reconegut enguany la tasca ètica i científica de dues organitzacions internacionals, una d'elles estatal, per la contribució per “eradicar el tràfic il·legal d'òrgans al món”

L'Organizació Nacional de Trasplantaments (ONT) d'Espanya i The Transplantation Society (TTS) han obtingut de manera conjunta el premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional 2010 per la col·laboració per "eradicar el tràfic il·legal d'òrgans al món" i les contribucions ètiques i científiques a l'avanç d'aquesta àrea de la medicina.

El jurat, que ahir ho anuncià, ha valorat la "col·laboració i contribució" d'ambdues institucions a la pràctica científica i clínica per a la realització de trasplantaments a tot el món, la coordinació de les activitats de donació, extracció, preservació, distribució i intercanvi d'òrgans, teixits i cèl·lules en el sistema sanitari internacional i espanyol.

La seva cooperació internacional "en el pla ètic", per eradicar el tràfic il·legal d'òrgans al món, "un drama que afecta un nombre creixent i inquietant d'éssers humans -amb especial incidència en la infantesa als països més desfavorits"-, també ha estat destacat a l'acta del jurat.

Guiant la pràctica clínica
TTS destaca també per la seva tasca per establir els principis que guien la pràctica clínica, desenvolupar programes avançats de formació i promoure "estàndards ètics" i investigació científica. Per al president de TTS, Jeremy Chapman, aquest guardó "reconeix, respecta i honra tots els donants d'òrgans i teixits del món".

TTS, líder en aspectes mèdics, farmacològics, formatius i d'investigació, referents al trasplantament humà, fou creada el 1966 i actualment, amb més de 4.500 membres a tot el món, ha destacat per la seva determinant tasca a l'establiment dels principis mèdics i ètics que regeixen en l'àmbit en el qual opera. Entre els principis que guien l'esmentada societat destaca la seva oposició a la comercialització d'òrgans, fixada fa més de 20 anys, i a la utilització dels procedents de persones executades.

"Lideratge internacional"
En el cas de l'Organització Nacional de Trasplantaments, el jurat ha reconegut un "lideratge internacional" que ha situat l'Estat "al capdavant dels sistemes de trasplantaments al món" i que ha fet que aculli el Registre Mundial de Trasplantaments, que conté informació pública de 98 països.

Segons el coordinador de l'ONT, Rafael Matesanz, el premi suposa una "esplèndida culminació de 20 anys de feina" d'una organització que "treball als 5 continents", a "primera fila de tot el món lluitant per millorar la donació" i, a més, en contra de la comercialització i del tràfic d'òrgans.

L'ONT ha realitzat, des que començà el 1989, 75.000 trasplantaments d'òrgans sòlids, amb la qual cosa es converteix en un referent mundial. El model denominat espanyol de trasplantaments, característic de l'ONT, és el recomanat per l'OMS, per la qual cosa ha estat adoptat en major o menor grau a diversos països. Espanya és líder internacional en la donació d'òrgans, amb una taxa de 34,4 donants per milió de població el 2009, que gairebé duplica la de la UE (18,1) i supera vuit punts la dels EUA.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris