cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Mares un abisme les separa

Un informe de Save the Children analitza els millors i pitjors llocs per ser mare. Situa l'Estat espanyol en la posició número 13 del rànquing. Noruega n'ocupa el primer lloc i l'Afganistan, el darrer

Espanya ha descendit dos llocs en el rànquing dels millors països per ser mare i passa a ocupar el número 13 d'un total de 160, dels quals Noruega és el millor i l'Afganistan, el pitjor. Ho revela l'informe Estat mundial de les mares 2010, de Save the Children, que analitza els millors i els pitjors llocs per ser mare en funció de deu factors relacionats amb l'estatus educatiu, de salut, econòmic i polític de les mares, com també amb el benestar bàsic dels fills.

En l'informe, que inclou 43 països desenvolupats i 117 en desenvolupament, l'Estat espanyol se situa per darrere d'Irlanda i de França i per davant del Regne Unit i de Suïssa. Amés, presenta una elevada esperança de vida femenina (84 anys) similar a la d'Itàlia i Suïssa i només superada per França i Japó, una baixa taxa de risc de mortalitat materna: 1 per cada 16.400 i una taxa de mortalitat de menors de cinc anys de 4 per cada 1.000.

Així mateix, rep bona puntuació quant a la participació de dones en política, amb un 37 per cent dels escons ocupats, encara que guanyen 0,52 cèntims per cada dòlar que guanya un home. Tanmateix, continua estant per sota d'altres països europeus pel que fa a la durada de la baixa per maternitat, amb 16 setmanes, inferior a països com el Regne Unit i Dinamarca, amb 52 setmanes; Itàlia, amb 20, o i Portugal, amb 17, la qual cosa influeix negativament en la posició d'Espanya en el rànquing.

Països subdesenvolupats

Pel director a l'Estat de Save the Children, Alberto Soteras, "malgrat que hi ha alguns aspectes en els quals Espanya necessita millorar, com les polítiques de baixa per maternitat, és als països en desenvolupament on la salut de les mares i els fills s'enfronta amb greus riscs". Soteras afegeix que "l'escassetat de llevadores qualificades i les dificultats per accedir a mètodes anticonceptius significa que les dones dels pitjors països per ser mare, com l'Afganistan, Níger i el Txad, s'enfronten no solament a més embarassos, sinó també a situacions més perilloses durant els parts, els quals tenen com a resultat un major índex de mortalitat maternoinfantil".

L'Estat mundial de les mares, de Save the Children, examina enguany com les femelles que treballen en primera línia de l'atenció sanitària ajuden a salvar les vides de moltes dones, dels seus bebès i dels nounats i fa una crida urgent a incrementar el nombre de treballadores sanitàries als llocs més pobres del món.

Òbits per embaràs o part

En concret, un total de 343.000 persones perden la vida a causa de complicacions durant l'embaràs o el part i gairebé 9 milions d'infants moren abans del cinquè aniversari. La major part d'aquestes defuncions tenen lloc als països en desenvolupament, on les mares i els fills no tenen accés a serveis sanitaris bàsics.

"La falta de 4,3 milions de treballadors sanitaris (incloent-hi 350.000 llevadores), la desigual distribució d'aquests treballadors i les pobres condicions de treball amb què s'enfronten contribueixen a deixar les dones i els menuts que més ho necessiten sense accés a atenció sanitària bàsica", va explicar l'organització sense ànim de lucre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris