cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 14°
14°

“L'alimentació ecològica representa una inversió en salut”

S'Algendaret Nou i Nofre Gonyalons, a Menorca, són ja tota una fita en l'àmbit de la producció ecològica.

Quines produccions feis?
Bàsicament, produïm formatge i carn de vedella, encara que també feim un poc de porc i un poc de be. Som jo, el meu fill i la meva dona.

Teniu gaire bestiar?
Tenim entre 14 i 15 vaques, de vegades menys i tot... Són vaques autòctones menorquines, la vaca "vermella" de Menorca, molt adaptada i de producció mixta: carn i llet. Encara que faci menys llet que una de frisona, és de més qualitat i de més rendiment a l'hora d'elaborar formatge.

És viable, un lloc amb tan pocs animals?
Perquè una explotació lletera convencional sigui viable, hi fan falta moltes més vaques. Depèn dels objectius i de com ho fas. El fet de comercialitzar-ho nosaltres mateixos ens ajuda molt. Tampoc no tenim problemes sanitaris i som autosuficients en maquinària. L'extensificació evita molts de costs i la producció surt molt neta.

Quina és la situació de la vaca menorquina?
La raça autòctona està en un bon moment. Supera les mil reproductores. Ara el cens s'ha estabilitzat una mica. Les ajudes són molt positives per fomentar aquesta raça.

Duis gaire terra?
La nostra finca, S'Algendaret Nou, és de 26 hectàrees i en duim una altra del costat. Però no tota la superfície és cultivable. Hi ha ullastrars i bosquets que fan que la mecanització sigui complicada. En duim un maneig molt extensiu. En feim tres parts i cada any sols en cultivam una. Les altres queden com a pastura. Sembram menjar per a les vaques: ordi i civada. També sembram un poc de blat per a consum propi. En sembrar el cereal, hi posam llavor d'enclova, que queda un poc tapada, però l'any següent produeix bastant.

Quin tipus de formatge feis?
La nostra explotació és ecològica. El formatge el feim com el fèiem abans. Formatjam dues vegades al dia, sense refredar la llet, i no necessitam additius. Volem diferenciar el formatge elaborat amb la llet de la vaca de Menorca. Fa dos anys que estam dins Slow Food, a l'Arca del Gust.

Com el comercialitzau?
Feim venda directa del formatge i en venem un poc a unes quantes botigues. Però més del 90% el venem a la mateixa finca. La carn la venem, en part, a través d'una carnisseria i ara començam a vendre'n per mitjà de la cooperativa que hem creat. Els principis varen ser complicats i, ara, ja amb més experiència, cada mes en va augmentant la venda. El segon any ja serà d'assentament.

Quins són els vostres projectes?
El nostre objectiu és continuar com ara i ser de cada vegada més autosuficients, fomentant la producció a la mateixa finca. Engreixam vedells i, per aquest motiu, hem de comprar un poc de gra. L'objectiu és fer-ho tot nosaltres.

Com valores el contracte agrari?
El contracte agrari és una iniciativa encertada. De cada vegada es valorarà més. És un sistema d'ajuts que aporta molt a les finques i permet que vagin millorant. Pot ajudar a fer que el camp de Menorca vagi endavant i, a poc a poc, es pot anar estenent amb èxit a les altres illes.

I la custòdia del territori?
La custòdia del territori a Menorca és una altra bona iniciativa. Vaig ser dels primers que s'hi implicaren. Ho trob interessant amb vista a donar a conèixer els productes, perquè hi ha un grup de gent que hi dóna suport. Tenim poc producte i pocs mitjans per comercialitzar-lo de manera adequada.

Com veus el panorama de l'agricultura ecològica?
L'agricultura ecològica ha anat augmentant bastant aquests darrers anys. De cada vegada hi ha més superfície, però en les produccions bàsiques queda molt per fer: hi ha molta més demanda del que es produeix. Les associacions de productors poden ajudar a una comercialització millor. A Menorca, el cicle formatiu agrari de grau mitjà ja inclou l'agricultura ecològica.

Ens afectarà la crisi?
La crisi hi pot influir. Però dependrà del consumidor. L'alimentació ecològica representa una inversió en salut. Són productes fets en unes condicions de respecte al medi ambient i, a més, s'han elaborat aquí. Comprar aquests productes és ajudar el camp de les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris