nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

Valoritzar el domini públic

Es presenta en societat una associació que tracta de conciliar el dret de l'autor d'un material cultural a treure'n profit i el dret de la ciutadania en general a accedir-hi per construir el seu coneixement

El debat entre partidaris i detractors de la defensa de la propietat intel·lectual a l'ambient internauta que ens és més pròxim no està clos, ni prop fer-hi. Per adobar-ho, cada cert temps apareixen moviments que revifen l'enfrontament, un dels més vius dels que tenen lloc en el context d'internet que ens envolta.

Ara, però, fugint de tensions, volem acostar-vos una iniciativa que és innovadora, dins un àmbit comunitari, com ho és el naixement de l'Associació Europea Pro Domini Públic. És un ens de constitució recent que lluita particularment per promoure els béns culturals i les informacions que formen aquest anomenat espai públic, i que defensa els drets dels ciutadans en relació a l'accés i a la utilització d'aquests factors. Igualment, i aquí ve la novetat, pretenen defensar els interessos dels creadors d'aquests productes i fomentar-ne un bon ús, tant des del caire professional com personal. Així es resumeix la conciliació entre els drets individuals de l'autor i el dret de tots a accedir a cultura i coneixement, matisat pel respecte als drets civils que prevalen i fent costat a la presa de mesures polítiques comunes per part de tots els països de la Unió Europea en aquest tema.

Posant atenció a allò que diuen que pretenen, sembla important tenir una idea clara del que és allò a què es refereixen quan parlen de 'domini públic'. En el manifest de l'associació llegim: "Entenem el domini públic com la riquesa de la informació que es troba lliure de barreres d'accés o de reutilització associada a la protecció de la propietat intel·lectual, ja sigui perquè està lliure de qualsevol protecció de drets o perquè els titulars dels drets han decidit eliminar-ne les barreres". Segons aquesta visió, allò que es pretén delimitar és el material en brut a partir del qual es deriva el nostre coneixement i es creen obres noves.

Essencial per al benestar
El domini públic actua així com un mecanisme de protecció que garanteix que aquest material en brut estigui disponible a cost de reproducció proper a zero i que tots els membres de la societat puguin bastir experiències i coneixement a partir d'ell. Tenir un domini públic saludable i pròsper és essencial per al benestar social i econòmic de les nostres societats, i a més deriva d'un principi provinent de la Declaració dels Drets Humans, resumit a poder participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i els seus beneficis.

En relació a això, és reveladora la posició que adoptà el president de l'Associació d'Usuaris d'Internet quan presentà aquest projecte en el Senat, ja que afirmà que "el vertader desenvolupament de la societat de la informació cal fonamentar-lo en allò que és de tots". Miguel Pérez Subías creu que aquests continguts, que a més tenen una delimitació legal clara, han quedat orfes fins ara de defensa i promoció, i assegura que ha arribat el moment que a tot Europa es creiï models d'explotació alternatius al copyright i el copyleft, i que tanmateix hi puguin conviure.

Una cosa fàcilment constatable és que les condicions digitals d'avui poc tenen a veure amb les que estaven instaurades quan es promogueren els drets d'autor. Ara és assolible l'edició il·limitada de continguts culturals i la seva distribució és instantània i universal, a un cost molt baix. Per això, els impulsors de la iniciativa, entre els quals trobam artistes i experts en tecnologia, creuen necessari que, sense que es negui la raó de ser al dret de l'autor de percebre un profit com a fruit del seu treball, es repensi la protecció i alhora es potenciï el domini públic garantint la disponibilitat, l'accés i la integritat del material com a camí per posar d'acord el dret individual de l'autor i els de tots d'accedir a la cultura i al coneixement que ens faran progressar indivualment i col·lectivament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris