nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

L'altra Sud-àfrica

Metges sense Fronteres ens mostra la cara més dura, la que ens amagarà el Mundial del futbol: la precarietat de milers de refugiats sotmesos a tot tipus d'excessos

Quan falta un dia perquè comenci el Mundial de futbol de Sud-àfrica, les organitzacions humanitàries ens volen mostrar allò que no veurem per la televisió i els riscos que corren la salut i la vida dels milers d'immigrants i refugiats que s'hi concentren. Aquests col·lectius no sols es veuen obligats a viure en condicions molt precàries, sinó que continuen patint tot tipus de violència, assetjament policíac, atacs xenòfobs i no tenen accés a l'atenció sanitària més essencial.

És la crua realitat que ens explica Metges sense Fronteres, una ONG que treballa des del 1999 a Sud-àfrica i que du a terme projectes humanitaris a Musina, a Khayelitsha i a Johannersburg. Precisament, a Johannersburg atén una mitjana de 2.300 consultes mensuals. A aquesta ciutat al voltant de dos milers de persones malviuen a les instal·lacions de l'Església Metodista Central i 30.000 posen en risc la supervivència en edificis abandonats on sovint manca aigua, llum i els serveis sanitaris més bàsics. Però ni tan sols en aquestes condicions hi viuen de franc. Els propietaris dels immobles o les bandes organitzades els cobren lloguers abusius.

Amb la precarietat que tot ho domina no tothom els pot pagar i periòdicament milers d'ocupants són expulsats per empleats de companyies de seguretat privades, a cops de pal o amb bales de goma davant la passivitat de la Policia. Llavors queden al carrer, desemparats. Ja el 2009 Metges sense Fronteres donà l'alarma sobre la precària situació sanitària de la gent que es refugia al país i que lluita per sobreviure al marge de la societat. Ara continua estant desesperada i en gran mesura ignorada, denuncia l'agrupació.

El Mundial ha agreujat encara més la situació dels més desfavorits. Segons Amnistia Internacional, la Policia sud-africana utilitza les normes i reglaments relacionats amb el campionat per assetjar les persones que no tenen llar, els immigrants estrangers i els venedors ambulants. L'organització denuncia batudes, detencions arbitràries, maltractaments i extorsió, a més de la destrucció dels habitatges precaris. Molts pidolaires i venedors il·legals són expulsats dels anomentas "llocs d'accés controlat", acusa Amnistia amb referència als requisits establers a les normes de la FIFA, que creeen extenses zones d'exclusió.

Amnistía es queixa també que el gran desplegament policíac a indrets relacionats amb la Copa del Món significarà que hi haurà menor quantitat d'agents als barris més pobres, que concentren la major part de delictes al país, amb una de les taxes més altes de criminalitat del món.

L'organització tem que la Policia primi la protecció dels 350.000 visitants estrangers i recorri a les armes contra aquells en què vegi una amenaça per a la imatge que es transmetrà a l'exterior. I és que la seguretat ha estat un dels majors problemes amb vista al primer Mundial en territori africà. A Sud-àfrica es registren uns 50 assassinats per dia, gairebé la mateixa taxa que als EUA, que té sis vegades més d'habitants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris