algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

L'oli verge extra és l'únic que també cura malalties

Els cardiòlegs destaquen el benefici de consumir tan sols oli d'oliva verge, perquè és l'únic amb propietats fenòliques, que no tan sols prevenen de malalties, sinó que poden corregir l'acumulat de greix

"Tenim un líquid d'or", assegura, taxatiu, el reconegut cardiòleg Miquel Fiol. Es tracta d'una referència a l'oli d'oliva, però especialment a l'oli verge extra. Cal pensar que tan sols aquesta modalitat té els grans beneficis curatius que s'atribueixen a l'oli. El doctor Fiol, director de la unitat coronària i postoperats de cirurgia cardíaca a Son Dureta, participà a final de maig en el debat sobre oli i greixos que va tenir lloc al Museu Es Baluard.

Davant l'auditori explicà: "L'oli verge extra du uns components fenòlics que hi aporten propietats antioxidants i antitrombòtiques". De fet, aquest producte -que no ha passat pel procés de refinament- és més que un aliment funcional. En paraules de Miquel Fiol, "és un aliment que no tan sols serveix per no morir de gana, sinó que cura malalties".

La varietat verge és un oli de gran qualitat que no ha estat refinat. Cal donar les gràcies de les seves propietats curatives a l'àcid oleic, que té la capacitat de llevar capes de greix de les parets obstruïdes del cor humà. Aquesta substància es troba en una quantitat d'entre el 55 i el 83% de la composició de l'oli i en constitueix els greixos monoinsaturats. De fet, els lípids no són dolents en si mateixos -se n'han de consumir cada dia per viure-, sinó que cal diferenciar-hi els saturats -dolents- dels insaturats -bons-, igual que el colesterol saludable (LDL) del lesiu (HDL). Certament, un consum diari de 25 grams d'oli d'oliva verge extra augmenta l'àcid oleic. En tot cas, l'OMS recomana consumir fins a 60 centímetres cúbics d'aquest oli.

A part de les propietats curatives, en conté així mateix de preventives. "Tot i que no en disposam d'un gran nombre de dades, sí que podem afirmar que disminueix la morbiditat i la mortalitat cardiovasculars".

Menys accidents cerebrals
Consumir oli d'oliva verge minva, per tant, les possibilitats de patir un accident cerebral, com també d'un infart de cor. De fet, les comparacions en les ràtios d'incidència d'infarts evidencien que és menor als països mediterranis. Si Finlàndia sobresurt per dalt del rànquing amb una taxa de 800 punts, l'Estat espanyol se situaria entorn dels 50.

Per tot plegat, Miquel Fiol destacà la necessitat que el jovent torni a la dieta mediterrània. "La majoria de joves té ja petits cúmuls de greix al cor". A més, l'edat en què es pateix el primer infart de cor s'avança ja als 40 anys. "Ara bé, el procés no és nou: ve de fa 20 anys!", exclama l'expert, abans d'afegir, resignat: "però és que ningú no ens fa cas".

No refinat
Fa una crida, per tant, a menjar cereals i fruita seca amb freqüència; peix, pollastre i llet moderadament, poca carn i un tassó diari de vi; i és clar: oli d'oliva verge. "Quan el refinen, perd els elements fenòlics i, per tant, les propietats".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris