algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Setmana tràgica

La coincidència de cinc casos de dones assassinades per les parelles o exparelles la darrera setmana -dues de les quals han tingut lloc a la mateixa localitat de Salt (Girona)- ha disparat les xifres de violència masclista d'ençà que ha començat l'any, que ja ascendeix a 32 víctimes mortals.

La darrera ha estat una jove de 32 anys que fou apunyalada ahir dematí per la parella a un carrer de Salt (Girona). Mónica González morí degollada, mai no havia denunciat l'agressor per maltractament i ell, per la seva banda, tampoc no tenia antecedents. El poble de Salt, que frega els 30.000 habitants, s'aixecà ahir commocionat amb la notícia, perquè dilluns passat una altra dona, mare de tres fills, morí en circumstàncies similars. Què està passant?

En menys d'una setmana han finat a les mans de les parelles quatre dones: dues dilluns 31 de maig a Ciruela (Sevilla) i a Salt (Girona), divendres una nova víctima a Almeria i la darrera a les 3.30 de diumenge de matinada una altra vegada a Salt (Girona). Al balanç, s'hi ha d'afegir el cadàver d'una altra dona de 54 anys que morí a Gijón i el del seu marit, que es penjà l'endemà.

D'ençà que s'ha iniciat l'any han mort a mans de les parelles deu dones més que el mateix període del 2009. A més, és Andalusia, amb nou assassinats, la comunitat que ha registrat el major nombre de víctimes, seguida de Catalunya (amb cinc), Astúrie s (amb quatre), Castella-Lleó, València i Madrid (amb tres cada una), Canàries (dues) i Aragó, les Balears i Múrcia (amb una per comunitat).

Segons les darreres dades facilitades pel Ministeri d'Igualtat, només cinc víctimes havien denunciat l'agressor, una de les quals havia retirat la denúncia i tres van obtenir mesures de protecció després d'haver-les sol·licitat i eren vigents quan varen ser assassinades.

Cap de les víctimes no tenia menys de 21 anys i només una era major de 64 anys. Denou eren espanyoles i dotze estrangeres i la majoria, 20, vivia en parella, mentre que la resta estaven separades o en fase de ruptura.
Desset dels agressors són espanyols i la majoria eren compresos en les franges d'edat de 31 a 40 anys i 51-64 anys.

En aquest context, el PP ha anunciat que demanarà la compareixença al Parlament de la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, davant de "l'alarmant augment de les víctimes mortals per violència de gènere".

Targetes vermelles
Precisament, el departament que dirigeix Aído té en marxa des del març una campanya per plantar cara als agressors. "Treu la targeta vermella al maltractador" ha mobilitzat personatges tan coneguts com Iñaki Gabilondo, Ana Rosa Quintana, Susana Griso, Àngels Barceló, Emma Thompson, Pedro Almodóvar, Blanca Romero, Miguel Bosé, Concha Buika, Pablo Motos, Jon Kortajarena, Pablo Pineda, Amaia Salamanca, Elena Resano, Santiago Ramos, Beatriz Montañez, Jordi González, Juan Diego Botto, Raquel del Rosario, Pastora Vega, Cayetana Guillén Cuervo, Marta Domínguez, Patricia Vico, Ana Arias, María Castro, Bebe, Sergi Arola, entre d'altres.

L'objectiu de la campanya és la targeta vermella com a reflex del rebuig social contra el maltractador i l'han triada perquè és un gest i un símbol mol conegut particularment en l'àmbit esportiu: aquell que no juga net queda fora de la societat.

Prova de la desesperació que pateixen les víctimes de violència domèstica és el fet que anit Ramón S.G., un home de 47 anys amb antecedents per maltractaments en l'àmbit familiar fou trobat mort a ca seva. La causa: una punyalada al pit que li hauria pegat la dona. "Era una mort anunciada", varen apuntar els veïns.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris