nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Internet mobilitza la innovació balear

Dues noves webs tecnològiques exporten amb vista a la ciutadania els aspectes més destacats de la investigació que realitzen els equips de la Universitat de les Illes Balears. Tant si sou emprenedor com si us dedicau a la investigació, o només voleu estar informats, acabau d'arribar al lloc adient

Aquí teniu una mostra que la innovació tecnològica no s'atura malgrat els temps difícils, i al mateix temps, que internet fomenta el protagonisme dels sectors emergents. Recentment s'han posat els fonaments per enlairar dos projectes de pàgines web provinents de l'àmbit universitari illenc, que ajunten en especial aspectes d'investigació i difusió del coneixement amb vista a la societat en general, que ha de fer útils aquests estudis, especialment als empresaris que poden sentir-se interessats pels projectes que els més de cent equips investigadors de la UIB desenvolupen als seus laboratoris. I tot gràcies al FUEIB, que mostra ara una altra cara de la relació que fomenta entre aquests dos segments.

Així doncs, la Fundació Universitat Empresa, en estreta col·laboració amb els òrgans de govern de la Universitat, han pres la paraula als qui auguren que d'aquesta sols en sortirem amb dosis d'enriquiment del teixit productiu, i un dels camins més adients per anar vers aquest objectiu és marcat per ser valents i innovar.

Això precisament és el que pretén la primera de les plataformes que avui us presentam. Rep el nom de Tecnologia UIB (http://www.tecnologiauib.com/es), i segons afirma Fernando Barrera, responsable del Departament de Relacions amb Empreses de FUEIB, s'ha concebut com una eina de divulgació de les tecnologies i coneixements que es desenvolupen entre les parets del campus, i que compten amb la condició de ser aplicables o atractius per al món empresarial. Pretén donar a conèixer el potencial de col·laboració de la UIB, però a la vegada facilitar la connexió d'empreses, institucions i investigadors a qüestions relacionades amb la transferència de tecnologia des de la universitat.

Concret i utilitari
Podem trobar així una finestra oberta als serveis i tecnologies que els diversos instituts, grups de recerca o laboratoris duen a terme a la universitat, sempre prioritzant l'aspecte concret i utilitari. Actualment, el fons ja disposa d'informació de 142 d'aquests equips, fins a 6 ofertes de serveis avançats i 5 de tecnològiques.
La seva estructura s'ha disposat de manera clara i es posa a disposició del visitant la informació, els formularis i els principals contractes, amb senzilles cerques sobre les àrees de coneixement o els àmbits d'aplicació per tal de contactar amb els grups oficials.

Altres atributs destacats en aquest projecte són la disposició d'una intranet per fer rutllar la informació internament, la disposició del web en tres idiomes (català, castellà i anglès) i la recerca per paraula clau.
L'altre portal que neix per l'impuls de la FUEIB rep el nom d'"El Despertador de la Innovació" i el podreu trobar sota l'enllaç http://despertainnovacio.tecnologiauib.com/.

D'aquest portal Barrera comenta que es conceb principalment com una eina de divulgació, no tan especialitzada com l'anterior i que va adreçada a la ciutadania en general. Molt especialment indicada per al sector més jove, que tanmateix són usuaris freqüents d'internet i la tecnologia, posant-los a l'abast tot un gran catàleg d'informacions sobre R+D+I, 'categoritzada i ordenada segons el possible interès de cada persona'. Aquest recull es fa automàticament, a través de protocols de comunicació de diferents fonts, com per exemple Tecnologia UIB, i el Sistema de Vigilància Tecnològica de la FUEIB.

A més a més, fent servir la dialèctica del web 2.0, es recull la resposta de l'experiència d'aquest servei per establir una mena d'espai d'intercanvi entre ells on es generin noves iniciatives, fruit d'un cert feedback. Tot això es troba enfundat en l'aparença d'un gran compte enrere, que vol plasmar la idea que el fet d'innovar és ben bé una necessitat, si no volem quedar aviat desfasats.

Ja que el que es pretén és crear i enfortir nexes de col·laboració, i que el públic principal d'aquest mecanisme ha de ser el jovent, no hi podia faltar tampoc el component de la xarxa social. I de fet, aquest engranatge disposa d'una presència a la xarxa més de moda del moment, Facebook, amb la voluntat d'estendre's cap a alguna altra en una fase més avançada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris