algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Dones rompudes

Les violacions, particularment d'adolescents desemparades, són un delicte impune i un drama que es repeteix gairebé cada dia a Cambodja. Els agressors habituals: pares, padrastres, cunyats, cosins...

Una adolescent de 12 anys, violada per tercera vegada pel seu padrastre, acaba d'entrar en el centre d'acolliment de Banteay Srei acompanyada de la seva mare, que ha decidit denunciar el marit perquè "és una mala persona".
L'al·lota se sobresalta cada vegada que un home passa per davant de la porta mentre rep atenció mèdica i la seva mare escolta les implicacions legals. "En tenim entre vuit i deu casos cada mes", comenta Sun Maly, coordinadora de Banteay Srei (Fortalesa de la Dona) de Battambang, una província del nord-oest de Cambodja i on es registren més agressions a dones.

"Les violacions solen succeir en zones rurals remotes. Allà les cases no tenen privacitat, tothom dorm junt", apunta Maly. L'experta afegeix que gairebé totes les víctimes són al·lotes d'uns 13 anys, perquè és una edat en la qual poden quedar soles atenent la casa mentre les mares treballen fora, algunes de les quals fins i tot passen tota la setmana a Tailàndia. Banteay Srei va acollir 71 dones el 2009 i durant el primer mes d'enguany en tingué 11 casos més.

"Un menor mai no s'atrevirà a discutir o a contradir un adult, de manera que si algú diu a una al·lota que vagi amb ell, ella no intentarà negar-s'hi encara que tingui por", explica Maly. Dos informes recents coincideixen a denunciar l'apogeu de les violacions a Cambodja i narren que els agressors habituals són pares, padrastres, cunyats, oncles, cosins, germanastres o veïns. Les xifres parlen per si mateixes. ECPAT (End Child Prostitution, Abuse and Trafficking) té dades del 2009 de 332 casos i 337 víctimes, de les quals 204 són menors d'edat, un 16,7 per cent més que l'any anterior. L'organització de drets humans Adhoc compta 460 incidents, el 75 per cent dels quals afectaria menors.

El problema, segons la ministra cambodjana d'Assumptes de la Dona, Ing Kantha Phavi, rau en l'increment del consum d'alcohol i de pornografia. Els tribunals de justícia no acostumen a processar aquestes agressions, ja sigui perquè les dones no poden costejar el litigi, perquè l'agressor amenaça les víctimes, perquè arriben a un acord de compensació o per la corrupció endèmica. "La cultura de la impunitat fa que els agressors no tinguin por de cometre violacions", assegura l'estudi d'Adhoc, i afegeix que només l'1 per cent dels violadors acaba entre reixes a Cambodja. Amnistia Internacional també condemna la indefensió que sofreixen les dones violades a Cambodja per la corrupció de la Policia i dels tribunals, mentre els agressors surten sense càstig, malgrat que la llei preveu penes de fins a 20 anys de presó per aquest delicte.

Fa dos mesos, un guàrdia va abusar d'una adolescent en un karaoke de Phnom Penh i tota la seva pena va ser una "amonestació administrativa" perquè, segons va explicar un comandament del cos, "no pot considerar-se violació quan la víctima no era verge". A l'agressió i al temor de conviure amb els seus agressors, les víctimes han de suportar el pes afegit de l'estigma social. "Un pare no va deixar que els seus fills jugassin amb una al·lota que havia estat violada", conta Maly sobre les vexacions que sofreixen les agredides. A Cambodja, les joves violades i les prostitutes reben el mateix apel·latiu social: "dona trencada".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris