cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Reptes del temps actual per a la privacitat

Dues jornades (ahir dijous i avui divendres) s'han reservat al saló d'actes del Col·legi d'Advocats de Palma per reflexionar sobre els reptes amb què a dia d'avui s'enfronta la privacitat de les persones, en el marc de les IV Jornades sobre protecció de dades de caràcter personal i seguretat de la informació. La privacitat de vegades és oblidada, però tanmateix esdevé un dret fonamental que tota persona ha d'exercir i que les autoritats han de salvaguardar.

Repensar la privacitat
Des de la promulgació de la Constitució espanyola, es va voler protegir la intimitat de les persones limitant l'ús de la informàtica. Però allò cert és que aleshores s'ignoraven les implicacions que tindria aquest mitjà, també en la privacitat de les dades personals i inherents a un mateix. Trenta anys després és hora de revisar aquesta previsió i, de fet, observam que elements emergents com per exemple les xarxes socials generen opinions que ja condueixen a plantejaments com els que s'articulen aquests dies a Ciutat.

La primera sessió s'ocupà amb les paraules de l'exdirector de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades José Luis Piñar, que posà èmfasi en exemples actuals en relació a aquesta qüestió, com el cas de Google Street View, que a Alemanya fou paralitzat durant mesos per les nombroses denúncies de particulars. Recurrent és també la iniciativa dels escàners corporals als aeroports, que en pro d'una suposada major seguretat poden atemptar clarament contra l'àmbit privatiu de les persones obligades a passar-hi.

Avui, l'acte central
Després arribà el torn del concepte de privacitat certificada, amb la presentació de la interdisciplinària associació que aglutina els professionals que es dediquen a avaluar-la. Era tot just la seva segona intervenció pública, després d'haver-se constituït fa poc.

Per ventura, l'acte més esperat és la taula rodona, i es dedicarà al debat sobre si existeix privacitat a la xarxa. D'una banda, la directora de Privacitat de Tuenti, Natalia Martos -com a representant d'una xarxa social amb especial incidència i sensibilització entre els joves espanyols-, i Bárbara Navarro, que ocupa la direcció institucional de Google a les nostres contrades, intentaran deixar palès que l'estratègia en privacitat que executen les seves matrius multinacionals és positiva i adient.

En contra s'hi posicionen Antoni Bennàssar, en qualitat de director de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, i Samuel Parra, un personatge amb especial vinculació amb aquestes qüestions. Parra és jurista i s'ocupa del blog més consultat de l'Estat sobre protecció de dades (www.samuelparra.com). Ben segur que les reflexions que es derivin del col·loqui i de les Jornades en conjunt seran ben útils per millorar la gestió de la informació disponible sobre un mateix.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris