nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

25 espelmes per les "Punt com"

Aquesta setmana s'han complert vint-i-cinc anys des de la creació del primer domini '.com'. Tot i els incerts començaments, avui hi ha molts de milions de webs que tenen la denominació més popular

117282

25 espelmes per les "Punt com"

Ja ha transcorregut un quart de segle des que l'empresa americana Symbolics registràs el primer domini '.com' de la història d'internet, un fet que vist en perspectiva fou clau per fer precipitar una revolució tecnològica que ha canviat bona part de les estructures socials i econòmiques arreu del món. Fou el 15 de març de 1985.

Symbolics.com fou el lloc primigeni i l'empresa a què remetia es convertia així en pionera de la febre del 'punt com' que avui té més de 80 milions de llocs d'internet (comtant sols els inclosos en el domini .com, el més majoritari però no l'únic) i amb un valor acumulat de devers 400.000 milions de dòlars, segons un informe de la nord-americana Fundació per a la Tecnologia de la Informació i la Innovació (ITIF).

Robert Atkinson, president d'aquesta entitat, declara amb relació a això que "s'observa des del prisma d'avui com el 'punt com' ha enriquit les nostres vides. Si no s'empren podem sentir-nos relativament bé però així i tot quedam molt allunyats envers la resta de persones que sí hi estan connectades". En aquest mateix informe se senyala que internet genera una activitat econòmica mundial a l'any d'1,5 bilions de dòlars. Una suma que cal tenir en compte, i que ja genera molts rèdits, "més que les vendes globals de medicina, les inversions en energia renovable i les inversiones governamentals en investigació i desenvolupament", segons el cap del mateix observatori.

Dificultats inicials

Així doncs, aquesta primera passa feta fa ara vint-i-cinc anys començà a revelar la importància del 'punt com', fins que avui s'ha fet un element tan cabdal que qualsevol empresa orientada al públic necessita tenir un espai a internet, ja sigui per vendre els seus productes o per relacionar-se amb clients i consumidors. Dir això a aquestes altures de la penetració de les 'punt com' i del fenomen d'internet en general dins les nostres vides pot sonar reiteratiu, però les posibilitats del nou entorn no eren tan evidents el 1985. Aleshores només sis noms foren registrats a la incipient xarxa. I evidentment, els més agosarats a l'hora de fer-ho foren empreses relacionades amb el món de la informàtica, fent honor al caràcter inicial d'internet com a cau exclusiu de científics i universitats.

El que sí resulta sorprenent és que alguns dels noms més populars del sector tecnològic tardassin tant a reconèixer la importància de les 'punt com', o com a mínim es torbaren més del que seria previsible a ser presents de manera corporativa dins la jove xarxa. Microsoft n'és un exemple.

Un dels més emblemàtics impulsors de la idea d'instaurar els ordinadors personals a casa, no registrà el seu lloc web fins al 1991. Tanmateix, el 1992 encara hi havia menys de 15.000 dominis a tot el món. El milió de llocs no s'assolí fins al 1997, quan internet ja estava en plena explosió mundial, fins i tot a les nostres contrades. Aquesta febre acaparà dimensions de pandèmia i convertí bon nombre d'adolescents en multimilionaris en poc temps. Però el 2000 les 'punt com' esclataren arrosegant els mercats de tot el món a la caiguda. Aquest cataclisme financer frenà els ànims temporalment. Avui en dia, però, tornen a ser recurrents els exemples de pàgines que triomfen a tot el món i generen enormes beneficis econòmics per a les persones que han ideat el projecte i l'han engegat.

Un futur obert

El fenomen encetat pel 'punt com' no s'ha detingut ni de moment fa cara de fer-ho. Assistim a uns moments en què s'estima que 1.700 milions de persones -que vénen a pesar un quart de la humanitat- són usuaris de la xarxa i per extensió de les plataformes del 'punt com'. Amb el temps, a més, han sorgit noves denominacions i el ventall de dominis s'ha ampliat. Alguns són més transversals, com ara el '.org' i el '.gov'. D'altres identifiquen un país (per exemple els 'fr' i 'it'), i fins i tot dominis lingüístics, com el ben conegut per nosaltres 'punt cat'.

En aquests moments, VeriSign, la companyia que gestiona Network Solution -un dels principals bancs de serveis de web hosting-, rep milers de sol·licituds per instaurar llocs electrònics, no sols 'punt com', cada dia. En virtut que l'allau no s'atura, molts experts en el món de la vila global internauta auguren que acabarem l'actual any molt a prop dels 100 milions de dominis. I encara més. En els propers anys el seu nombre es continuarà multiplicant i l'expansió i connotacions d'aquest sistema il·limitat reptaran la nostra capacitat de conceptualitzar la seva magnitud.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris