nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Una orgia arquitectònica envaeix l'Expo de Xangai

L'Exposició Internacional de Xangai (Xina) tindrà obert a partir de l'1 de maig sota el lema Millor ciutat, millor vida. Repensar els serveis ciutadans i l'interrelació amb l'arquitectura són els eixos d'una mostra atractiva i novedosa

Pareix que Saragossa i Xangai només tindran en comú la denominació que els acompanya: Exposició Universal. Cal pensar que tant els continguts temàtics com l'estil arquitectònic dels edificis firals són radicalment diferents entre l'edició de 2009 i la d'enguany. A Saragossa, l'eix era l'aigua com a recurs del planeta; a Xangai, és la qualitat de vida a les ciutats. Un món divideix ambdós conceptes que, a més a més, apareixen presentats en paquets molt diferents. Si Saragossa pretenia ser modernista, Xangai la supera i s'instal·la en el postmodernisme. Els més de 130 països amb representació física a la localitat xinesa s'han afanyat a aconseguir arquitectes de renom -i la consegüent partida pressupostària perquè l'espectacle llueixi segons les previsions.

D'entre totes les seus de les nacions participants, destaquen algunes idees acusades d'estrambòtiques. És el cas del projecte de Dinamarca, obra de l'arquitecte Bjarke Ingels, que ha projectat un edifici semblant a un loop d'un velòdrom, amb capacitat per a gairebé 1.500 bicicletes.

Al bell mig de la instal·lació hi situaran l'escultura de la Sireneta, exportada des de Copenhaguen ad hoc. En acabar l'Exposició Internacional, tornarà al seu llac de la capital danesa, on fou col·locada en honor a l'escriptor de contes Hans Christian Andersen. Per cert, l'aigua que envoltarà l'estany artificial que han construït al velòdrom també l'han treta del llac de Copenhaguen.

Tanmateix, no tan sols hi haurà lloc per a col·lectius com el ciclista, perquè altres instal·lacions també s'adrecen a públics concrets. És el cas del de Xile, de l'oficina de Sabbagh arquitectes, amb clares intencions ecologistes. De fet, tota la superfície del pavelló, que arriba als 2.000 metres quadrats, és coberta de gespa. Si als danesos els critiquen la seguretat dels ciclistes dins un velòdrom en caiguda, els xilens no acaben d'entendre si l'herba és un simple caprici de l'arquitecte o té utilitat real.

Alhora que el debat s'encén a Xile, altres països, com ara el Canadà, van fent la seva via en silenci. Ja s'ha sabut que Le Cirque de Soleil és l'eix vertebrador de l'edifici d'aquest estat, un dels més grans de tota la mostra. I és que els comediants hi representaran un espectacle circense durant els quatre mesos que durarà l'Expo Xangai.

Respecte a Anglaterra, el pavelló consta de 60.000 vares d'acrílic transparent que n'envolten les parets externes. De dia, les vares transmetran la llum cap a dins, mentre que de nit la llum del corrent elèctric de l'interior serà irradiada cap a fora.

Per la seva banda, la construcció de Rússia es compon de 12 torres de 20 metres d'alt i s'inspira en un compte infantil de Nikolai Nosov -una aventura fantàstica que transcorre per tres ciutats). Polònia, en canvi, presenta un bloc compacte en el qual predomina la fusta i s'hi insinua l'estructura d'un paper retallat -una tradició tan xinesa com polonesa. Amb motiu del 200è aniversari del naixement de Fryderyk Chopin, l'oferta cultural del país eslau és dedicada a la figura del compositor.

Davant tota aquesta orgia d'arquitectura d'avantguarda hi ha l'edifici del Pakistan, que reprodueix un palau i fort construït en el segle XVI. L'edifici havia estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Ara bé, el pavelló més alt -i altiu- és el de la Xina. La corona de l'Est, en diuen, i fa nou pisos d'alçada. El ciment que el sosté han estat quatre bons consells xinesos: "Fer incessants esforços per l'autosuperació"; "Un home digne ha de cultivar constantment la virtut i treballar pel bé comú"; "La natura és la guia principal"; i "L'harmonia en combinació amb la diferència".

Ara bé, la Xina, com a país organitzador i amfitrió, ha optat per construir una segona seu: la de la ciutat de Xangai. Dissenyada per l'atelier Feichang Jianzhu, de Beijing, les parets exteriors són de policarbonat transparent. El material ha estat reciclat a partir de CD desfets. A més a més, els espais s'aniran modificant amb jocs lumínics i un innovador sistema de boira produït per aigua. La terrassa, de 1.600 metres quadrats, és ocupada per panells solars.

Finalment, cal destacar la construcció de l'Estat espanyol, que reflecteix una clàssica senalla espanyola. L'estudi barceloní Miralles-Tabliabue ha dissenyat un projecte en el qual destaquen els materials orgànics.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris