algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

“Les aigües aromàtiques tenen efectes sobre l'estat d'ànim de les persones”

El dia és fred i ventós. Un foc de llenya i el molí de vent d'en Pep, que produeix energia per mantenir una claror tènue i agradable, em permeten prendre les meves notes.

On us vàreu interessar pel món de les plantes?
Va ser a Eivissa. Hi vaig anar a fer-hi feina i allà vaig conèixer la farigola, l'herba sana, els boscos de sivines, la mar... Però el meu interès va ser major quan vaig tornar a Mallorca i vaig retrobar el paisatge de Mallorca i la seva riquesa florística.

Havíeu tingut contacte abans amb la pagesia?
Mon pare tenia farineres i de part de mare eren pagesos de sa Pobla. Mon pare i ma mare varen anar agafant les finques i jo vaig viure aquelles feines: moldre els pebres, sembrar cacauets, collir els melons, aplegar macs... Al trast hi havia moraduix, herba sana.... Més envant vaig fer feina a la docència, a l'àmbit tècnic, i després a Secundària al departament d'orientació. L'ensenyament em va fer conèixer les parades en crestall i l'agricultura ecològica.

Quan us posàreu a cultivar aromàtiques?
Vaig adquirir terra: 5 quarterades a Sencelles i 1 quarterada i mitja a sa Pobla. A sa Pobla començàrem a sembrar el 1985. Iniciàrem una col·lecció d'aromàtiques seguint el llibre del pare Bonafè. Vaig anar a cercar el mentha piperita, allà on deia ell i el vaig trobar allà mateix. Més tard vaig començar a sembrar a Can Romaguera. El meu interès se centrava en les plantes i en les energies renovables. Després, el 2004, em vaig tornar a posar en marxa en el projecte d'aromàtiques.

I com enfocau el projecte?
Decidírem declarar les finques ecològiques i el nostre projecte tracta de recuperar el cultiu i les aplicacions aromàtiques, gastronòmiques, cosmètiques i medicinals de les plantes de Mallorca.

Sobre quines plantes treballau?
Ens centram en l'estudi de les herbes d'aquí (herba sana, menta, romaní, camamil·la, sàlvia, tarongí...), investigant les tècniques d'elaboració d'aigües aromàtiques i olis essencials. Les aigües aromàtiques o hidrolats tenen aplicacions que lliguen molt bé ment, cos i esperit. És tot un món que hem perdut i que la saviesa popular coneixia. El meu objectiu és recuperar aquest espai de coneixement que avui està molt copat per les multinacionals de la cosmètica i de la medicina.

Quines propietats tenen les aigües aromàtiques?
L'aigua aromàtica té efectes equilibrants. Modifica els estats d'ànim de la persona i té efectes molt subtils. Tenc 20 aromes naturals fetes i estudiades. He fet la de la camamil·la, la del fonoll, la del romaní... Ara estic treballant sobre la savina i el ginebró. Fins i tot he fet l'aroma de la posidònia, l'aroma de l'arena, de les algues i de les roques. La sàlvia és excepcional. Li deien "l'herba dels 4 lladres", perquè ho curava tot i la utilitzaven els lladres en èpoques de pesta per robar sense contagiar-se.

També treballau en la divulgació d'aquests coneixements?
Treball tot aquest món amb un taller didàctic en el qual estudiam la identificació, la reproducció, la sembra i l'obtenció d'aigües aromàtiques. Hi ha molta gent interessada.

És difícil conèixer bé les aromes?
L'aromateràpia és un món complex i suggestiu. Hi ha aromes transmeses per via genètica, olors que sentiren altres generacions i ens arriben a nosaltres sense saber com. És interessant posar el cap en blanc i escriure allò que et suggereix cada aroma. Qualsevol persona és capaç d'incorporar noves aromes a la seva memòria. Allò important és practicar.

Quan s'han de recollir les plantes?
Les herbes s'han de recollir quan toca. L'època més bona és a principi d'estiu, per sant Joan, quan hi ha la floració i quan hi ha el millor moment dels astres. Part d'aquests coneixements ancestrals els recull l'agricultura biodinàmica.

Trobau noves aplicacions a les aromes?
Estam treballant amb alguns caps de cuina per tal de posar aromes en els plats, donant-los un valor afegit i aconseguint sensacions noves. Una de les coses noves que ara faig són salmeris aromàtics que perfumen i netegen l'ambient.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per florencia, fa mes de 11 anys
Llàstima no poder olorar la flaire d'aquest article ! Trob molt positiu el treball divulgador de les propietats de les herbes.
Es tan agradable pasejar vora les plantes aromàtiques just quan ha acabat de ploure i sentir l'aroma que desprén l'herba lluisa, l'herba sana, la menta, la salvia, el romaní, la camamilla, el moraduix, la farigola, les diferents lavandules, i altres aromàtiques no propiament culinàries , com per exemple les vaumes.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris