algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Com més pobre... pitjor de salut

L'Enquesta de salut de les Balears revela que el benestar d'una persona és equivalent a la classe social a què pertany

Les diferències entre classes socials no són cap relíquia del passat, perquè els ciutadans de les classes socials més desafavorides moren abans que la resta. A més, la seva qualitat de vida és pitjor, més enllà de disposar de menys poder adquisitiu. Aquesta és la terrible conclusió que s'extreu de l'Enquesta general de salut per a l'any 2007, acabada de publicar per la Conselleria del ram. Cal pensar que la majoria d'indicadors que tenen en compte la classe social mostren dèficits alarmants de qualitat de vida, sobretot en l'àmbit de la sanitat. El risc de sofrir qualque trastorn mental al llarg de la vida és gairebé el doble entre les classes socials més baixes que entre les més altes. De fet, la probabilitat que els membres de la burgesia pateixin problemes psíquics és de l'11% entre els homes i del 22% entre les dones. Aquest mateix perill s'eleva al 21% dels homes desafavorits i al 34% de les dones de classe social baixa.

Respecte de la cobertura sanitària, els estaments benestants gaudeixen de la Sanitat Pública (a la qual van en un 62% de casos), alhora que de la cobertura privada. Entre els ciutadans pobres, el 83% va a la xarxa pública i la resta opta per assegurances privades. L'Enquesta de salut de la Conselleria també revela que els membres de les classes més baixes consumeixen més medicament, tant pel que fa a calmants per al dolor (8% més) com a antidepressius (3% més) i antihipertensius (4%). D'altra banda, els estrats més pobres de la població visiten més el metge de família i generalista, mentre que les classes opulentes es dirigeixen directament a un especialista.
Quant a la salut dels infants de famílies acomodades, el 39% no du a terme gens d'activitat física de manera regular. Aquest percentatge puja fins al 50% entre els nins i les nines de llars desafavorides. Finalment, l'informe assenyala que entre totes les persones que s'han sentit discriminades per raons de gènere, orientació sexual, religió o classe social, prop del 30% s'ha referit a aquest darrer motiu: l'estament social.

L'INE ho constata

Aquesta situació també és analitzada al darrer informe de l'Observatori Social d'Espanya. Amb dades de l'any 2006, el document assenyala que el 24,4% de les famílies illenques no té prou doblers per anar-se'n de vacances. Així mateix, en el 7,7% de les llars de l'Arxipèlag no poden adquirir radiadors per escalfar la casa. A més, en un 1,1% de famílies els ingressos no basten per dur ni carn ni peix a la cistella de la compra. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les Illes han estat la comunitat autònoma que menys doblers destinava a despesa pública fins al 2006. Aquesta baixa injecció de doblers en matèria social influirà, d'alguna manera, en la qualitat de vida dels ciutadans.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Barrufet, fa mes de 11 anys
Els pobres i els explotats estan ben fotuts sempre i amb Belen Esteban i Cristiano Ronaldo aguanten fins que rebenten. En canvi els que no en foten ni broten i cobren molt com els ex-franquistes que tenien carrecs i s'han reciclat o els Borbons, duren més que un mànec de cullera. Quan els pobres juguin al golf, tenguin piscina pròpia, i un iot devers Port Adriano, altra cosa serà. Però si això fos possible seria insostenible. Només els pobres són insostenibles. Per quina raó no no ho són els rics ?
Valoració:0menosmas
Per Això no és el "Primer món", fa mes de 11 anys
Aquesta enquesta posa de manifest el que se podia imaginar: la sanitat privada (un negoci que mira pel bé de la butxaca de la companyia asseguradora, no per la salut de l'assegurat) va més o manco bé, i en gaudeixen la majoria de persones de classe mitja-alta principalment. I la sanitat pública, especialment a Balears, va de puta pena (Son Dureta amb un aspecte tercermundista, Son Llàtzer mai ha estat funcionant al 100%, i ara Son Espases que no saben com acabarà però va començar amb un "pelotasso" del PP)
Valoració:3menosmas
Per maria, fa mes de 11 anys
Ja se sap que la incidència de la pobreça a l.estat de salut està directament relacionat. I desprès de l.enquesta de salut què?Sequirem igual?Servirà per qualque cosa?Gracies a Deu que el presupost del Teatre Principal destinat a l.opera ha minvat un 68%.Tan de bo que reverteixi a augmentar l.estat de salut dels que estan mes a baix. Que no es queixin els burguesos si enguany no poden anar a l.opera. Els pasatjes a Berlin o Munich son molt econòmics, allà podran gaudiudir.ne de bones.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris