nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Son Dureta, pionera a operar el cos que el transsexual desitja

L'hospital palmesà inaugurarà enguany la Unitat de Disfòria de Gènere amb tractament psiquiàtric, hormonal i quirúrgic. Les persones que neixen amb el sexe girat no hauran de viatjar fora de les Illes per ser ateses

Fins ara, les persones que havien de menester una reassignació de sexe havien de sortir de les Illes per poder acabar el procés. Tanmateix, l'hospital de Son Dureta enllesteix ara una nova Unitat de Disfòria de Gènere.
L'endocrinòleg Santiago Tofe pilota la creació de la nova àrea i ens explica les passes que farà una persona que vol modificar físicament allò que el seu cap ja té clar: el gènere. "Primer de tot, es realitza un diagnòstic i, si el pacient ho necessita, també s'ofereix psicoteràpia", assenyala Tofe. De fet, molts dels pacients que arriben a la sanitat arrosseguen "certa patologia psiquiàtrica a causa del patiment que suposa no aparentar el que se sent". A més, afegeix "que fins i tot aquest fet els du a intentar suïcidar-se".

Un cop ja s'ha reconegut el Trastorn de la Identitat Sexual (TIS), s'avança a la fase de l'endocrinologia, l'especialitat de Tofe. S'inicia la teràpia hormonal, que alterarà en part l'aspecte físic del pacient i que possibilita que a un cos inicialment maculí cresquin els pits i minvi la quantitat de pèl. A més, hi intervé un metge uròleg i un ginecòleg. La següent passa per a les dones és l'extirpació de les mames, la matriu i els ovaris. En el cas dels homes, s'extirpen els testicles. Això no obstant, encara queda una passa: la reassignació genital. Aquesta tasca també l'ha de fer el cirurgià plàstic, però encara no es podrà realitzar a Son Dureta. "Durant els primers mesos, els enviarem a l'Hospital de Màlaga perquè hi acabin el procés". Tot i així, esperen oferir a mitjan termini aquest servei: la vaginoplàstia o la construcció d'una vagina a partir dels genitals i la faloplàstia, generant el penis des d'una injecció de greix i pell.

Ara bé, per tal que el pacient es pugui operar ha de rebre el vistiplau d'un psiquiatre. Independentment de la salut mental del pacient, l'Administració pública obliga a passar per un psiquiatre, equiparant transsexualitat amb patologia. Segons Santiago Tafo, "és un requisit mèdic legal i hem de complir la norma". En tot cas, la posada en marxa d'aquesta unitat omple de felicitat Tofe. "És molt important centralitzar aquest tractament al sistema públic, perquè alguns pacients s'han automedicat amb teràpies hormonals i és un risc". A més a més, Tofe creu que "molts han viscut en la marginalitat i, per afrontar les despeses, han hagut de prostituir-se o traficar amb estupefaents".

A les fileres dels pro drets

El sus a la Unitat de Disfòria ha animat els grups pro drets civils de Mallorca. Des de Ben Amics, veterà col·lectiu per l'alliberament sexual, es feliciten de l'impuls sanitari que donarà la unitat a qui ho hagi de menester. Virgínia Vallejo, treballadora sexual de l'entitat, explica que les persones que s'adrecen a Ben Amics cerquen, sobretot, informació sobre com canviar-se el nom. Es fa gràcies a la Llei de rectificació registral de l'any 2007, que permet modificar el nom d'acord al sentiment de l'usuari. Així mateix, tracten de despatologitzar la transsexualitat i que el pacient no hagi de passar ("obligatòriament") pel psiquiatre. Ara bé, mentre l'examen permeti l'operació en la xarxa pública, "les coses no van tan malament".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris