algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

750€ de multa per dur burca en públic

La polèmica pels signes islàmics torna a França amb un projecte de llei que pretén prohibir aquesta peça de roba, que es considera símbol de “sotmetiment”

114530

El burca és tipic de l'Afganistan.

STR/PAKISTAN - REUTERS - X01312

França vol combatre la proliferació de l'ús del burca. El Govern Sarkozy du a terme un polèmic projecte de llei que pretén prohibir aquesta peça en els espais públics, que inclou la possibilitat de multes de 750 € per a totes les dones que el duguin pel carrer. Si la iniciativa surt endavant, es començaria a aplicar la pròxima tardor.
Segons l'esborrany presentat fa quinze dies, la multa seria per a qualsevol persona que en la via pública dugui la cara "íntegrament tapada" i, a més, es preveu una "sanció agreujada" per a qualsevol que obligui una dona a dur el vel integral. Tot i que no ha estat presentat de manera definitiva al Parlament, el projecte ha generat un intens debat al país gal.

Igual que amb la prohibició del vel islàmic a les escoles, ara fa cinc anys, la proposta ha generat les crítiques sobre la idoneïtat de mesures restrictives per combatre l'ús d'aquests signes islàmics. Per una banda, bona part de la classe política i la societat civil entén que l'ús d'aquest elements representa un sotmetiment de la dona a postulats patriarcals, amb la qual cosa es coarta la llibertat de les musulmanes. El problema es planteja quan la prohibició i no la sensibilització esdevé l'única mesura a adoptar.

Ja en el seu dia, el filòsof francès Alain Badiou afirmà que al rerefons de la prohició del vel musulmà s'amagava una 'islamofòbia' que en lloc de prerendre l'emancipació integral de les ciutadanes nouvingudes, servia de punt de divisió moral i demonització de l'alteritat. De fet, la llei no preveia la possibilitat de l'ús lliure del vel com a signe d'identitat, tal com van reivindicar alguns col·lectius de dones immigrants, i defensava, segons el seu parer, la superioritat dels valors occidentals davant el "sotmetiment" musulmà.

Ara, la proposta de restringir el burca, podria moure's per paràmetres semblants. De fet, no és trivial que es plantegi en el moment en què el Govern ha engegat un ampli debat sobre "l'essència francesa" i la seva identitat nacional; i que per ara sols ha servit per qüestionar la integració dels immigrats i el paper de l'Islam a França. La proliferació del burca, que segons els càlculs del Govern duen centenars de dones al país, representaria aquest triomf de l''islamització' sobre "els valors" de la República.

Dijous, el president Nicolas Sarkozy assegurava al diari Le Figaro que el burca "no és benvigut" al país gal perquè "no es correspon amb la idea que França té de la dignitat de la dona". "No podem acceptar al nostre país dones presoneres, allunyades de la vida social, privades de tota identitat". Per aquesta raó, el Govern considera la qüestió "problema prioritari" i assegura que cercarà el "màxim consens". El partit socialista, però, ha mostrat el seu rebuig a una proposta que consideren "oportunista". La primera secretària de la formació, Marei Aubry, assegurà aquesta setmana que la proposta de llei específica només serveix per "estigmatitzar i dividir" i que la qüestió ha de tractar-se amb "més seriositat".

"Sols es planteja una llei de cirscumstàcies, que seria inútil i inaplicable", afirmà. Alhora, Aubry reclamà la possibilitat que els immigrants puguin votar a les properes eleccions municipals com a mostra d'"integració real" dels nouvinguts. Ara bé, tot i que oficialment els socialistes s'hi han mostrat contaris, han sorgit veus crítiques, com la de l'històric diputat Manuel Valls, que donen tot el suport a la iniciativa legislativa. Sigui com sigui, el debat a França entre prohibició i llibertat, sotmetiment i tradició, integració i emancipació continua ben candent.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Camuflatge, fa mes de 11 anys
Imaginau-vos què hi pot haver davall un burka: Una dona lliure, una dona sotmesa, un talibà, un suïcida, un assassí... amb papers o sense papers! No crec que aquests s´empadronin! Vendran dels seus països amb el burka posat, passaran l´escàner, se´l posaran després...? I a les escoles, com sabran els mestres que no s´han adormit els alumnes/les alumnes? Com sabran que no és l´inspector d´educació que fa un control imprevist? Supòs que n´importaran o les fàbriques tèxtils en confeccionaran a mida i amb mostruari? Jo també en vull un. Una mestra amb burka. Però també hi tenim dret, no?
Valoració:3menosmas
Per tanmateix, fa mes de 11 anys
Com diu Es jai de sa barraqueta, Barrufet amb la comparança que fas crec que pixes fora de test (ben igual que va fer en Gasparito Llamazares fa un cert temps). Se monges duen el cap cobert perque elles ho han volgut (no crec que les hagin obligat a ser monges). Les dones amb vel i burca, els duen per imposició. Però el que més me preocupa és la hipocresia dels politics d'Espanya que no fan res en contra d'aquestes imposicions. A on són les llibertats que suposadament han guanyat les dones d'aquest pais després d'haver lluitat tant per aconseguir-les? Per què no diu res la Super-ministra per la igualtat?
Valoració:0menosmas
Per Es jai de sa barraqueta, fa mes de 11 anys
La comparança amb les monges.... MOLT DESAFORTUNADA TIO!!!
Valoració:5menosmas
Per Kika, fa mes de 11 anys
La qüestió serà si l'alternativa a la multa per dur burka serà l'excusa per que més d'un idiota deixi a la seva dona tancada a casa i amb el pany rodat.
Barrufet, es cert que moltes les dones es cobrien el cap a partir de la primera menstruació, desconec la raó. El cert es que això de tapar-se amb un mocador no es ni de molt ni de mides comparable amb anar amb tot el cos tapat de forma humiliant i ofegadora. Tothom sol viure a davall un sostre però no vull canviar el de ca meva pel de la presó. No es el mateix.
Valoració:4menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Se pot esperar a 2018.
Valoració:-4menosmas
Per Barrufet, fa mes de 11 anys
És un signe de sometiment, però no és l'únic. Aqui les monges també es cobreixen el cap, com ho feien les dones a gairebé tot Occident (el rebosillo ens ho recorda) després de l'adolescència.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris